Ministrica vanjskih poslova Njemačke prošetala Baščaršijom: Danas se nastavljaju diplomatski susreti (FOTO/VIDEO)

Vijesti 05. mar 202408:38 0 komentara

Diplomatska ofanziva nastavlja se u Bosni i Hercegovini. Nakon ministara vanjskih poslova Austrije i Italije u BiH je sinoć stigla i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

Ona je sa kolegom šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem prošetala Baščaršijom. Baerbock se napila vode na česmi kod Begove džamije, a obišla Begovu džamiju, Sabornu crkvu, Katedralu i Sebilj. Dobila je i poklon u Kazandžijskoj.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Također, Baerbock se sastala i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

“Odličan sastanak sa MVP Baerbock. VP Schmidt je izrazio zahvalnost za stalnu podršku Njemačke BiH i radu OHR, te je posebno zahvalio za procjenu ministrice Baerbock da je od krucijalnog značaja da se sada usvoji paket mjera za integritet izbornog procesa. ‘Nastavit ćemo raditi zajedno ka postizanju trajnog mira i stabilnosti u BiH i regiji Zapadnog Balkana. Vladavina prava mora biti u centru svih napora’ rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt a saopćeno je iz OHR-a.

Nakon ovoga planiran je i zvanični sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nakon čega je planirana konferencija za novinare.

Također, sastat će se i sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Baerbock je uoči posjete poručila da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi dio Evrope te da je geopolitička nužnost da svim snagama podržavaju šest država regiona na putu ka EU, najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma.

Za BiH je naglasila kako se nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

Sinoć se sastala sa članovima Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!