Mioković: U BiH svaka druga kuća ima oružje, automatsko – razumijete

Vijesti 03. feb 202413:23 6 komentara
N1

Ja vas uvjeravam da u državi BiH, ovo je naravno samo moja pretpostavka, ali ako ne svaka, svaka druga kuća ima neko oružje. Prije svega treba profesionalno prihvatiti realnost, ako je to tako, kazao je u Novom danu predsjednik Komisije za sigurnost u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković.

Znate šta je dodatni problem, dodao je Mioković nastavio – da je jedan veliki, ogroman broj tog oružja formacijsko, zaostalo iz rata, posebno opasno.

“Automatsko oružje, razumijete. Prvo treba staviti problem na stol, onda krenuti dosljednije i jače, amnestija uz plaćanje. Doneseš kalašnjikov, nemaš odgovornost i dobiješ toliko para. Kao što su jedno vrijeme radili u Hrvatskoj. Pooštriš kazne drakonski, za nelegalno držanje, a pogotovo nošenje oružja. Drakonski znači, sad je do tri godine, okreneš samo. Najmanje tri godine”, navodi gost Novog dana.

Edo Muratbegović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne, zaključio je kako treba pristupiti “strategijama nulte tolerancije”, kada su u pitanju prvenstveno organi gonjenja, da građani moraju shvatiti da smo svi jednaki pred zakonom.

“Oni to moraju osjetiti na ulici. Ne mislim da trebamo izvesti policiju kao bataljone vojske, ali zaista koristiti podatke krim-obavještajnog odjeljenja koji se najčešće podudaraju sa podacima koji građani vide u svojim naseljima. Konkretnim pritiscima na mini organizirane kriminalne skupine u svakom od naselja, jer to se već stvaraju ‘gangovi’, da je droga prisutna našim klincima. Strategija mora biti naslonjena na nasilje u svakodnevnom životu. Moramo konačno ljudima objasniti da se ne isplati biti nasilan, od djeteta u obdaništu do penzionera. Bojim se da su naši ljudi anestezirani na reakciju. Uplašeni su nečega imaginarnog, jer 30 godina shvataju da će prava dobiti prije onaj ko je agresivniji, ko se za njih bori glasno”, poentira Muratbegović.

Opširnije možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare