“Mir na Kosovu čuvaju i Albanci i Srbi, tenzije diže Beograd”

Vijesti 20. nov 202219:10 2 komentara

Srbija više silom ne može i ne smije nasrnuti ni na koga. Poručio je ovo Azem Vllasi, kosovski politički analitičar. Iz Srbije i danas vrebaju iste opasnosti, kaže on, ali Beograd više ne može ostvariti ono što je ranije započeo u BiH, Crnoj Gori i Kosovu. No, pojedini stručnjaci mišljenja su da bi do mogućih sukoba na Kosovu moglo doći, što bi pojedini i u BiH mogli iskoristiti za podizanje tenzija i u našoj zemlji.

Mir na Kosovu čuvaju građani, i Albanci, i Srbi, i ostali koji tu žive. Tenzije diže Beograd, smatra Azem Vllasi. No, do oružanih sukoba, mišljenja je, neće doći jer niko, pa ni kosovski Srbi, kaže, nisu zainteresirani da prave veće tenzije. Ipak, ukoliko se u podizanje tenzija uključi neko treći, poručuje Vllasi, u tom slučaju u opasnosti je cijela regija, pa i BiH.

“Može se desiti neki oružani eksces ali ubačen sa strane upravo da bi se potpalio požar tamo jer kosovske granice su otvorene. Naši granični policajci ne pitaju i ne govore nekome ako ima ruski pasoš – ne možeš da uđeš ili bilo čiji, infiltriraju se na Zapadu razni elementi, moguće su i ruski špijunaže svakako”, kaže Vllasi.

I drugi analitičari mišljenja su da, ukoliko vatru na Kosovu potpali neko treći, da bi požar mogao izbiti i u regiji. A to, smatraju, ne zavisi ni do Beograda ni Prištine. Onim što se naziva kosovskim problemom, kažu, komanduje Rusija. Ukoliko Moskva bude smatrala da je potrebno izazvati haos na Balkanu, Vučić se, kažu, takvim zahtjevima iz Moskve neće moći oduprijeti. I to je, poručuju, najveća opasnost. A takvu bi situaciju, mišljenja su, iskoristio i Milorad Dodik.

“Dodik sigurno neće ostati po strani ukoliko dođe dođe do konflikta. On će svojim izjavama i ponašanjem podstrekivati i biti ako ništa sudionik sastanaka nacionalnog vijeća u Beogradu. Ne treba isključivati ništa posebno kad je u pitanju Moskva koja je sad kao ranjena zvjer poslije Ukrajine, koja šepa, traži plijen po džungli šepajući, takva Rusija je vrlo opasna i ona može u svakom mometu da aktivira sukob kojem će se EU početi baviti kako bi se razjedinila oko pitanja Zapadnog Balkana”, kazao je Nedžad Ahatović, vojni analitičar.

Nekadašnji novinar i vojni analitičar Đuro Kozar smatra da bi do manjih incidenata moglo doći, posebno zbog, kako tvrdi, velikog animoziteta među Srbima i Albancima na Kosovu kojem je, kaže, svjedočio u nekoliko navrata. No, poručuje Kozar, tu je KFOR, koji je bio jasan kada je poručio da takve incidente neće dozvoliti. Što će učiniti i EUFOR, u slučaju pokušaja izazivanja incidenata i u BiH.

“Vrlo je neracionalno praviti paralele između BiH i Kosova a naročito je opasno razmišljanje da bi se Srbija gubitkom i suverenitetom na Kosovu namirila terirotorijom Republike Srpske. To je apsolutno nemoguća misija. Ne bih rekako da bi Ruska federarcija mogla iskorsiti velike tenzije koje se događaju na Kosovu da bi u BiH pogoršala stanje, ali u svakom slučaju treba biti oprezan kada je riječ o tim nekim ruskim aktivnostima”, smatra Kozar.

Svaki eksces, poručuju sagovornici, bio bi kontra interesa i Srba i Albanaca, ali i cijele regije. No, Putin, kažu, čeka pravi tajming da iskoristi adut koji mu je preostao. A tu će pomoći Srbija, odnosno njena politika, koja je ostala jednaka onoj 90-ih, koja destabilizira i BiH, i Kosovo i Crnu Goru. A najveći problem je što, poručuju sagovornici, ne pokazuje volju da je prevaziđe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare