Mirna protestna šetnja u Lukavcu zbog pucnjave u školi

Vijesti 26. jun 202316:21 0 komentara

Gradski sindikalni odbor Lukavac, uz podršku Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja tuzlanskog kantona i sindikalnih podružnica sa područja Grada Lukavca, organizirao je mirnu šetnju u Lukavcu.

Šetnja je organizirana u znak podrške zaposlenicima, učenicima i roditeljima škole “Lukavac Grad” i teško povrijeđenom kolegi Nedimu Osmanoviću u pucnjavi koja se u školi desila 14. juna.

Sindikati i prosvjetni radnici su najavili neke od narednih koraka, a između ostalog, obavezno fizičko osiguranje u školskim objektima.

Samedin Kulović iz Sindikat osnovnog obrazovanja Tuzlanskog kantona kazao je kako se ovom šetnjom želi skrenuti pažnja i ukazati na problem.

“Da ne bude sve ostalo na ovim riječima, da vide da smo tu. Naravno, moramo skrenuti pažnju zbog brojnosti. Mi još uvijek radimo, nismo na godišnjim odmorima. Kolege koje su mogle, došle su s nama tu”, rekao je Kulović.

Dodao je da će organizirati daleko masovniji skup ukoliko za tim bude potrebe.

“Sindikat je pokrenuo inicijativu da se napad na radnika u obrazovanuju tretira kao napad na službeno lice, što će iziskivati promjenu krivičnog zakon Federacije BiH i sasvim smo sigurni da će taj prvi korak naići na odobravanje i da ćemo u kratkom vremenskom periodu imati usvojene izmjene tog zakona”, kazao je Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH dodavši kako ipak njihov posao tu neće stati.

Podsjećamo, pucnjava u osnovnoj školi u Lukavcu se dogodila 14. juna u jutarnjim satima kada je maloljetni dječak teško povrijedio nastavnika engleskog jezika.

Porodica dječaka od nepunih 14 godina  poznata je Centru za socijalni rad. Kako je tada kazala Amira Hodžić iz ove ustanove, oni su u okviru svoje nadležnosti poduzimali sve aktivnosti pa i upućivali na druge pružaoce usluga.

“Ali, evo, eksaliralo je u najgorem obliku”, kazala je Hodžić.

Istakla je kako su u posljednje vrijeme, nakon svih nesretnih događaja u Srbiji, zaprimali veliki broj prijava za vršnjačko nasilje i nasilje u porodici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!