Mirni protest u Mostaru: Koliko još žena da femicid bude zasebno krivično djelo?

N1

U Mostaru je u toku mirni protest manje grupe građanki Mostara kako bi odale počast ženi koju je ubio danas bivši suprug i poručile: "Ovo je zadnji apel institucijama!"

“Koliko još žena da se femicid uvede kao zasebno krivično djelo i adekvatno kazne počinioci?”, upitale su.

Ifeta Ćesir Škoro jedna je od žena koja je došla na protest.

“Izgleda da je ovo samo problem žena. Šta reći pametno u ovom trentuku kada smo izgubili jedan mladi život, jednu sestru, majku, kćerku. ovdje možemo samo zanijemiti. Krajnje je vrijeme da se poduzmu što drastične mjere za počinioce zločina i one koji vrše nasilje nada ženama. Nismo se još osvijestili od slučaja pretučene djevojke u Jablanici i sada se desilo ubistvo. Ko zna koliko žena trpi i nisu dovoljno hrabre da reaguju i izađu na ulice, a nije ni čudo”, kazala je Ćesir Škoro za N1.

Navela je kako očekuju još žena da im se pridruži jer su imale vrlo malo vremena za organizovanje mirnog skupa.

N1

Edisa Demić iz Udruženja Dignitet danas je uplakana. Ističe da je u šoku jer je i sama pozivala žene žrtve nasilja da prijave nasilnike, a ubijena žena je to i učinila.

“Kada se ovo sve desilo bila sam u šoku. Pomislila sam Bože, jesam li ja kriva jer šaljem poruku i ohrabrujem žrtve da prijave nasilje. Danas je žena ubijena koja je prijavila nasilje, a krvnik je to govorio do je ubijao. Vrlo teško se osjećam i vjerujem da je ovo zadnji apel institucijama da, kada im neko prijavi, urade sve da zaštite žrtve jer više ne znam imam li snage da govorim ženama da prijave”, kazala je Demić za N1.

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović danas je prvi krvnički pretukao, a potom pucnjem iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu. Sve je prenosio uživo na Instagramu. Osim nje, usmrtio je komšiju i njegovog sina te ranio tri osobe.

Sve detalje o svirepom slučaju u Gradačcu pratite na našem Live Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!