Miro Kovač u Pressingu: Vučić provodi politiku “srpskog sveta”, može ugroziti interese Hrvatske ako podrži nezavisnost RS-a

Vijesti 11. jan 202408:48 0 komentara

Miro Kovač, bivši šef hrvatske diplomatije, kazao je da treba "ozbiljno shvatiti" navode predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa naoružavanjem njegove zemlje, ali da on to "oružje upotrijebiti neće" jer je okružen susjedima koji su u NATO-u. "Gospodinu Vučiću bi nezavisnost RS bila opterećenje. Njemu to ovakvo puno više odgovara. Vučić provodi politiku “srpskog sveta”, on to bagatelizira ali provodi", kazao je Kovač.

Kovač je ocijenio da Vučić balansira na dvije stolice i da nema iskrena “proevropska stremljenja”, te da “umišlja da je neka vrsta mini cara na Balkanu”.

Vučić kaže da se svi u svijetu naoružavaju do zuba, te da i njegova zemlja ne smije zaostajati? Zašto se to naoružava?

To je jedna neodgovorna retorika koja je meni strana. Šta se njemu dogodilo sa iskrcavanjem one jedinice na Kosovu (napad u Banjskoj)? Poražena je i gotova priča. Neka Vučić govori da će se naoružavati jer ima većih sila koji bi se mogle s tim baviti. To treba ozbiljno shvatiti i pratiti šta sa time namjerava učiniti.

Niko Srbiji ne prijeti da će je napasti?

Što se mene tiče neka o tome govori jer on to oružje upotrijebiti neće. On ima susjedne države koje su u NATO-u kao što je Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. S kim će to ratovati? Ali to je tipična srpska politika.

Šta ako mu je cilj da zaprijeti BiH?

Ako bi se to dogodilo došlo bi do međunarodne intervencije. Srbija s tim ima dobro iskustvo kad je bombardovana. To sve skupa nema smisla, ali to je tipična retorika za njega. Ja se slažem sa (potpredsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke Michael) Rothom da je Vučić najveće prijetnja regiji jer je njegov cilj jačanje moći Srbije i rješavanje pitanja Kosova na način da dobije sjeverni dio. On nema proevropska stremljenja, ali se to za sad toleriše. Došlo bi do intervencije EU, ali i NATO saveza kad bi se situacija pogoršala.

Zašto se Vučić boji EU?

To morate njega pitati, on balansira na dvije stolice. Umišlja da je neka vrsta mini cara na Balkanu. Meni je žao ljudi u Srbiji zbog takve politike.

Čime Vučićeva politika može ugroziti Hrvatsku?

Vučić ne može ugroziti Hrvatsku, ali bi mogao ugroziti naše interese ako bi podržao nezavisnost Republike Srpske, iako sam siguran da to neće učiniti. Imate u Belgiji podjela i pozive na otcjepljene pa da li se to dogodilo? Nije. Nema otcjepljenja jer nije realno.

Kritikuju vas da ste govorili da bi BiH trebala biti podijeljenja na tri djela?

Nisam to rekao. O tome kako će Hrvati iz Bosne i Hercegovine urediti državu, zajedno sa Srbima i Bošnjacima, na njima je.

Da li hrvatski entitet rješenje za bh. Hrvate?

Ponavljam, kako će Hrvati uređivati odnose u BiH, koje će planove organizovanja države iznositi, to je njihova star, kako će to pokušati implementirati sa Srbima i Bošnjacima – to je na njima, a ja sam govorio da postoji Valonija (u Belgiji) gdje postoje germanofoni i frankofoni i gdje postoji posebna organizacija germanofona na području Valonije i da je to neka vrsta usporedbe sa Federacijom. Imate Brammertza iz Belgije koji je glavni tužilac Mehanizma u Haahu i koji je etnički Nijemac iz Valonije, pa pitajte ga da objasni kako funkcionišu općine sa njemačkom većinom tamo.

U domaćoj javnosti politički savez Dodika i Čovića se tumači na način da Čović preko Dodik pokušava izdejstvovati treći entitet u BiH? Čović je poručio u NSRS-u: “Čuvajte RS, mnogi bi vam mogli zavidjeti na tome”?

Meni je najvažnije ono što vidim kada je riječ o konkretnoj politici, a konkretna politika je da je HDZ ušao u saradnju sa “Trojkom” i SNSD-om i da je formirano Vijeće ministara. I da postoji obaveza čuvati Dejtonski sporazum i poštovati Ustavni sud. I da je cilj da se ide ka EU. Pa Komšić, koji nikada nije došao u većinske hrvatske općine i gradove, prije 10-12 godina rekao je da RS ima pravo na taj dan. On je to rekao. To su stare priče, a mene zanimaju nove priče.

Šta bi se moglo dešavati na Balkanu u ovoj godini američkih predsjedničkih izbora? Vučić i Dodik se nadaju pobjedi Trumpa?

Što se tiče Bosne i Hercegovine ja sam eurorealista, želim da BiH napokon dobije pregovore jer je zaslužila. Što se tiče naših prijatelja Amerikanaca, oni će imati izbore u 11. mjesecu, a ako se dogodi čudo da Trump pobjedi – on neće moći promijeniti američku vanjsku politiku. On je govorio loše o NATO-u i da će izaći iz Saveza, a sada je govori da neće slati oružje Ukrajincima. A znate li ko je 2017. slao oruže Ukrajincima? Trump. Pogledajte kontinuitet američke politike, Biden je nastavio Trumpovu politiku zaoštravanja prema Kini. Neće se promijeniti to da će Bosna i Hercegovina postupno ići ka EU integraciji, a mi ćemo u Hrvatskoj pomoći da to bude što prije i što elegantnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!