Misiju ALTHEA u BiH preuzima Mađar, ima li razloga za strah?

Vijesti 04. okt 202320:29 0 komentara
N1

Nizozemski marinci pojačali su snage EUFOR-a u BiH. Neke je i to uznemirilo. Daleko veći broj je onih uznemirenih zbog informacije da komandu nad misijom Altea od Nove godine preuzima Mađar.

EUFOR nije bio u fokusu razgovora, no bio je tema. Milorad Dodik je tokom posjete Viktoru Orbanu naznačio kako Mađarska ne treba odustati od preuzimanja komande Misijom.

“Ali to ne znači da čovjek koji bi tamo došao trebao nešto drugo da radi i mi to ne očekujemo da bude prema nama navijački, niti je to bilo kome u primisli. Dakle ja sam za produženje mandata Altheai, ali sam protiv produženja opsega mandata koji bi eventualno bio pod pritiskom muslimana da se da toj Atlheai”, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ovo je bio razlog nedavnog lobiranja državnog ministra odbrane, Zukana Heleza, kod austrijeske kolegice, Klaudije Tanner. Problematično je da Austrija prepušta rukovodstvo EUFOR-a Mađarima, poručio je ministar uoči odlaska.

“Nemamo ništa protiv Mađarske, ali s obzirom na Orbanove stavove i stavove oko BiH, moramo reagovati da pokušamo to spriječiti. Režim Orbana je sličan onome Dodika, Putina”, kaže ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Ministar Helez nije uspio uvjeriti Austriju da ostane na čelu evropske vojske u BiH. Koliko su opravdani strahovi od mađarskog komandanta pitali smo dekana Kriminalističkog fakulteta u Sarajevu.

“Ono što je Mađarska svojim prijedlogom unutar EUFOR-a ponudila je zapravo doprinijelo tome da Mađar bude vođa. Ne bi bilo dobro poistovjećivati s nekom političko-sigurnosnom situacijom jer NATO snage, EUFOR je totalno nešto drugo u vojnom i odbrambenom smislu tako da ne treba u tom smislu podizati određenu vrstu tenzija”, stava je Jasmin Ahić, dekan FKN UNSA.

Nakon posljednjih dešavanja na Kosovu, iznova se bude i sumnje u to da li je Srbija spremna destabilizirati i Bosnu i Hercegovinu. Tamošnji predsjednik, Aleksandar Vučić takvu mogućnost negira u intervjuu za CNN, dok politički analitičar Dušan Janjić tvrdi da je Balkan trenutno poligon za odmjeravanje snaga “velikih”.

“Uvijek sam bio veoma odgovoran i veoma ozbiljan kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Uvijek sam podržavao teritorijalni integritet i Dejtonski sporazum kao i prava tri naroda koja tamo žive. Nikad, nikad to nisam dovodio u pitanje”, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

“Ovdje jednostavno Rusija želi da ospori na jednom malom detalju, kao što bi mogla učiniti i u BiH, da pokuša da ospori vodeću odgovornost Amerike i NATO-a za bezbednost u Evropi. To je priča”, kaže Dušan Janjić, direktor Centra za etničke odnose u Srbiji.

Nema sumnje u to da će misija EUFOR-a rasti i u narednom periodu. Prisustvo su pokazali i nedavno tokom protesta podrške Miloradu Dodiku, motrili su situaciju. A nedavno su demonstrirali, kroz vježbu “Brzi odgovor” spremnost u kontrolisanju većeg broja ljudi i nereda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!