Mjere predostrožnosti u BiH pojačane do daljnjeg, nadležni tvrde – sigurnost građana nije ugrožena

Vijesti 02. okt 202419:38 0 komentara

U našoj zemlji dojave o eksplozivnim napravama, prijetnje terorističkim aktima u vojnim objektima. Odmah podignut stepen sigurnosti, duge cijevi na ulicama. Ispostavilo se da je ipak sve bila laž. Sigurnost građana nije ugrožena, poručuju nadležni, a mjere predostrožnosti na snazi ostaju do daljnjeg.

Prijetnje ponovo upućene putem mailova. Ovog puta o pripremnim terorističkim aktima u vojnim objektima. Tužilaštvo BiH naložilo hitne provjere, kojima je utvrđeno da su dojave ponovo lažne

“Nakon zaprimljene dojave službenici ove agencije obavijestili su policijska tijela u Bosni i Hercegovini, Oružane snage, Obavještajno-bezbjednosnu agenciju, NATO, FBI i EUROPOL”, kazala je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

IP adresa izvjesno je bugarska, a detalji o identitetu pošiljatelja bit će dostavljene Državnom tužilaštvu nakon istrage. Iako lažne, dojave su podigle stepen sigurnosti u objektima komandi, jedinica, skladišta naoružanja i municije u Oružanim snagama. Sve s ciljem zaštite osoblja, objekata i materijalnih sredstava.

“Pojačali smo stepen borbene gotovosti, a to sam izašao u javnost zato što su duge cijevi na ulici. Ljudi vide, pa da ne bi bilo neke panike i zabune”, rekao je ministar odbrane Zukan Helez.

Upozorili su iz Ministarstva, dakle, kako sam ministar tako i njegov zamjenik Aleksandar Goganović kažu da potrebe za panikom nema.

“Građani trebaju ostati smireni, ne postoji zvanična potvrda da je ugrožena bezbjednost u Bosni i Hercegovini”, ističe zamjenik ministra Aleksandar Goganović.

Sigurnost građana nije ugrožena, situacija stabilna, no mjere predostožnosti pojačane su do daljnjeg. Ne samo zbog ove dojave, nego i zbog eskalacijea sukoba na Bliskom Istoku i u Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!