Mještani Buturović Polja: “Strah nas vijesti, strah nas zaspati, strah nas budućnosti”

Vijesti 09. okt 202420:42 0 komentara
N1

Preživjeli u Buturović Polju se pitaju ima li uopšte života u ovom mjestu nakon tragedije koja ih je zadesila. Teren neprepoznatljiv, kuće nenastanjive ili potpuno odnesene u nanosima vode i blata. Svi su i dalje u šoku. Naša ekipa i danas je boravila tamo.

Safet Haketa i danas je sa spasiocima. Na obali rijeke Saončice traži brata. Jučer su pronašli nevjestu. Prišao bi bliže, ne daju mu zbog mogućeg odrona zemlje.

“Jučer smo pronašli nevjestu, još se traga za mojim bratom. U toj kući je bio i moj sestrić, on je uspio preživjeti. Uz Božju volju ostao je živ. U šoku je i ja sam još u šoku, ali ostao je živ, a to je najvažnije. Barem neko”, rekao nam je Haketa.

Od ranih jutarnjih sati prekopava se korito Seončice, Neretvice, okolno zemljište. Na terenu blato, mulj, nanosi drvne građe, armatura. Na pojedinim mjestima dubina i do dva metra. Traga se za preostalim žrtvama katastrofe koja je zadesila ovaj kraj.

“Jučer su se dogodile nove atmosferske stvari. Naplavine se razmiču, moramo prelaziti i one dijelove koje smo već prešli. U koordinaciji smo, sve službe. Na terenu radimo crnogorski, slovenski timovi, timovi iz Bosne i Hercegovine”, rekao nam je Damir Barić iz Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Dok traje potraga, pokušava se vratiti život u selo. Struja je dijelom puštena, radi se na vodovodnoj mreži, cjevovod je u potpunosti uništen. Mještani okolnih sela u međuvremenu su evakuisani zbog straha od novih padavina i klizišta, a do nekih se još nije došlo.

“Nekad rano, do jutros smo to radili. Preko 400 ljudi smo evakuisali, obzirom da se radi o velikom području. Još imamo sigurno petnaestak kilometara puta koji nije prohodan. Puno mostova, cesta, uništenih, oštecenih. Do nekih sela možemo samo pješke. Još uvijek je teško utvrditi stepen njihovog oštećenja”, istakao je Husein Hodžić iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Opštine Konjic koji rukovodi potragom.

Teško je vjerovati da je bujica na ovom mjestu odnijela desetak kuća i ljudske živote. Teško je vjerovati da se ovdje može vratiti život. No, mještani su odlučni da pokušaju.

Među njima je i Bećir Hakalović. Sa ženom i dvoje djece u posljednji tren napustio je kuću, koja je u bujici pometena. Najteže je kada djeca pitaju šta se desilo. Straha se teško riješiti.

“Ja sam bio u Konjicu sinoć. Malo padalo, vjerujte nisam spavao od 1:00 sat nikako. Sve mi se čini ide neki val na nas. Pogledaj dolje, pogledaj gore, nema ništa. Sve mislim ide nešto na nas. A možete misliti kako je djeci”, ispričao nam je Bećir Hakalović.

Lokalni imam kazat će kako je ljudima potrebna pomoć, ne samo u materijalnim stvarima. Iako je Bećir odlučio ostati, mnogo je onih koji će trajno napustiti ovaj kraj.

“Nažalost odlučili su da napuste jer se plaše da se ovakvo nešto ne ponovi. Doza velike nesigurnosti. Trebat će vremena da se ovo smiri”, istakao je Senaid ef. Zukan.

Večeras će u Buturović polje biti dopremljeni kontejneri u koje će biti smještene evakuisane porodice i one bez krova nad glavom. Borba za egzistenciju, tek predstoji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!