Mještani Gornje Kamenice traže rigorozne sankcije za napadače

Vijesti 04. sep 202320:55 0 komentara
N1

Već deseti put ove godine napadnuti su oni koji su pokazali hrabrost i odlučnost da se vrate u svoje domove iz kojih su već jednom protjerani. Nažalost. Mnoge to i ne čudi jer prethodni napadi nisu riješeni i nisu kažnjeni. Nažalost. Napad na Senada Sejfića. Gornja Kamenica kod Zvornika. Bruka.

Senad Sejfić, mještanin sela Gornja Kamenica kod Zvornika, pretučen je jučer u predvečerje blizini ove lokalne džamije. Prema riječima mještana i komšija koji su svjedočili, više osoba opkoliko je njegov automobil, nakon čega mu nanose povrede.

“Kada sam prilazio dole džamiji možda stotinjak metara prvo auto je krenulo lijevo uz samu kapiju džamije stalo, ovo drugo je prošlo ispred, prepriječilo se, izletila su dvojica, a kasnije i još jedan iz auta i na ovog gospodina koji je bio u autu. Tukli su ga nasumično maksimalno koliko su mogli, on je bio vezan pojasom, sjedio. Tek sam nakon nekoliko minuta shvatio da se radi o Sejfić Senadu, čovjeku od 65 godina, ratni vojni invalid. On jednostavno nije imao šanse”.

Odmah nakon napada, policija je intervenisala i uhapsila dvojicu napadača koji su pretukli Sejfića. Pretukli su ga Bane Jovanović i Bojan Bogićević, iz susjednog sela Donja Kamenica, koji su privedeni u prostorije Policijske stanice u Zvorniku. Žrtva napada trenutno je u Kliničkom centru Tuzla, a za sada nije poznat stepen povreda.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović kaže:

“Oni se i dalje nalaze u pritvoru. Trenutno se uzimaju izjave od njih kao i izjave od svjedoka. Dalje će institucije poduzeti sve aktivnosti na daljem rješavanju ovog slučaja.“

“Mora zavladati vladavina prava, odnosno, da se adekvatno procesuiraju oni koji su ovo jučer ovo počinili kako bi to bila osnova da se više nikada nikome nešto ovakvo ponovi”, kaže Fadil Alić, ministar za rad i socijalnu politiku i povratak TK.

Mještani ističu da im je ovaj napad poljuljao osjećaj sigurnosti.

“Kako sam sada čuo, inspektor je vršio pritisak prilkom izjave. Kada je upitanju ovaj incident, sumnjam da ce ići u ovom pravcu, ali ako ne bude nek nas ne sputavaju da organizujemo. Ne nasiljem protiv nasilja, ali protiv pojedinaca koji remete odnose mora se postupiti u skladu sa zakonom kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti “, kaže Šaban Redžić iz Kamenice.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, posjetio je mještane zbog napada na povratnika.

“Očekuje se davanje izjave povratnika kako sam informisan, kako bi tužioc poduzeo dalje korake. To je ono što svi očekujemo, a to je podzianje optužnice protiv počinitelja ovog ogavnog čina”, dodaje Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Vidno uznemireno stanovništvo Kamenice traži od samog vrha države da se uključe u ove slučajeve, koji su sve učestaliji. Predsjednik Mjesne zajednice Donja Kamenica Mersad Mehmedović napomenuo je da je Bošnjacima potrebna potvrda da takva nedjela ne mogu proći nekažnjeno.

“Mi do sada nismo imali sličnih slučajeva na ovom našem području. Imali smo jako dobre odnose, nije bilo sličnih incidenata. Ovo je prvi ovakav incident u Kamenici. Posebno je zabolio što se desio od strane poznatih lica komšija i sigurno da se građani osjećaju uznemireno i bijesno zbog samog načina”, kaže  Mersad Mehmedović, predsjednik mjesne zajednice Donja Kamenica.

Mještani traže da se zaštite povratničke porodice, te da napadači budu adekvatno kažnjeni. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!