Mještani i volonteri Jablanice i Konjica u akciji čišćenja Jablaničkog jezera i Neretve: Reakcija nadležnij ponovo izostala

Vijesti 20. okt 202422:24 0 komentara
N1

Organizirali su se sami. Mještani i volonteri Jablanice i Konjica u dvodnevnoj akciji čišćenja Jablaničkog jezera i rijeke Neretve. Uklanjali su nagomilani otpad, kako bi spriječili dalje uništavanje biljnog i životinjskog svijeta. Sami, ipak ne mogu, reakcija nadležnih izostaje.

Stabla, bijela tehnika, dijelovi automobila, otpad.. Sve je to, usljed katastrofalnih poplava, završilo u hercegovačkim rijekama i jezerima. Mještani Jablanice i Konjica i volonteri nastoje sami očistiti područja. Onoliko, koliko mogu.

Aida Hodžić, volonterka:

“Iskreno najteže mi je kad kupim dječije igračke, svaki put me potrese kad vidim male dijelove lutaka ili točkiće od automobila. Baš je onako potresno. Mislim da je jako bitno da pomognemo, svi mogu pomoći na neki način. Bilo neka donacija, bilo da pomognemo ovim ljudima, jer je ovo strahota koja se desila. Ili da pomognemo ovako čišćenjem, uklanjanjem smeća.”

U akciji čišćenja na lokacijama Ostrožac, Paprasko i Brana ovog vikenda učestvovalo je oko 100 ljudi. Splavovima i čamcima prikupljao se otpad, koji su kasnije odvozili kamioni. Prvog dana prikupili su čak tri kamiona otpada. Uz dosta muke, velika stabla pokušavaju se izvući kvadovima.

Derviš Gabela, Udruženje građana Miris ljeta:

“Ne mogu baš prevelika stabla, ali tu ćemo mi kasnije prići sa motornim pilama, pa olakšati, prepoloviti ta stabla, koja su evidentno velika, to su kompletno drvo od korijena pa do samih grana je u jezeru. Vrlo je teško. To su ipak male mašine, da bi mogle tako nešto.”

Uprkos snažnoj volji i upornosti, zbog nepristupačnosti terena, pojedinim dijelovima Jablaničkog jezera volonteri ipak ne mogu prići.

Haris Ćosić iz organizacije “Visit Jablanica”:

Nemoćni smo kada je u pitanju zaljev u Buturović polju da bilo šta čistimo, juče smo se pokušali probijati splavovima, ali je nemoguće, neefikasni smo, prikupimo jednu vreću u 20 minuta. Tako da fokusiraćemo se na obalu i plastični otpad.

‘Kad se male ruke slože, sve se može’, u ovom slučaju ne važi. Naročito imajući u vidu ogromne količine otpada, koji se nalaze u i oko Neretve i Jablaničkog jezera. Zbog toga je uključivanje nadležnih u ovu akciju neophodno.

Goran Kahvedžić, volonter:

“Ovo je tragedija koja se desila. I na sljedećoj akumulaciji ima puno smeća. Ovo što mi dođemo danas i juče, ne možemo sve uraditi. Ovdje treba puno mašina da dođe, pogotovo tamo na sljedećoj akumulaciji, to su tone i tone smeća kojima volonteri ne mogu ni prići, ni očistiti. Treba pomoć države u ovom slučaju.”

Ali čini se da nadležni ipak imaju preča posla, od eventualne ekološke katastrofe koja prijeti ovom dijelu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!