Mještani koji su preživjeli pakao u Donjoj Jablanici: Čula se tutnjava, a potom krikovi. Onda je sve uthinulo… (VIDEO)

Vijesti 05. okt 202412:26 0 komentara

Stanje u Donjoj Jablanici je izuzetno teško. Spasioci i teška mehanizacija radi na otkopavanju ruševina kako bi došli do nestalih. Rad otežava i kiša koja je ponovo počela. Mještani koji su imali sreću da se spase, govori su o onome čemu su svjedočili. Ističu, nisu ni sanjali da se ovako nešto može desiti.

“Kada sam nakon ustajanja stao uz prozor, primijetio sam neuobičajeno jako nevrijeme i dosta kiše. Izašao sam da ga pogledam i primijetio da je nešto bijelo prekrivalo polja. Rekao sam svojoj ženi da nešto nije u redu. Možda je bio snijeg, pitala se. Odgovorio sam: ‘Kakav snijeg, draga moja ženo?’ Pošto je bilo oko pet ili pet i po ujutru, još se nije vidjelo. Kako je svanulo, vidio sam da dolazi odozgo, iz kamenoloma gdje se vadi kamen, da su kuća mog prijatelja i još nekoliko stanova jednostavno nestali. Zahvatila nas je poplava zapravo dok smo spavali i onda sam čuo neke žene kako plaču i viču ‘Upomoć!'”, rekao je Enes Imamović za Reuters.

Tada se, isitče, okupila grupa mladih ljudi, mladića, koji su otišli tamo i cijeli dan spašavali što se spasiti dalo.

Nizama Begović kazala je kako se čula ogromna tutnjava, “kao da su sva brda okrenula prema nama”.

“Čula sam i krikove, nekoliko minuta. A onda je sve utihnulo. Onda sam pomislila da su svi tamo mrtvi. Tada sam primijetila da mi se s druge strane polja približavaju dvije osobe. Mogla sam vidjeti njihove sjenke. Oni su zapravo bili moje prve komšije, ali ih nisam prepoznala kada su došli! Kao da su uvaljani u blato. ‘Nizama, možemo li ući u kuću da se operemo? Imaš li vode?’  -pitali su. Rekla sam im da je voda nestala, ali sam imala vode u buretu. Nakon što su se ovdje oprali, žena je odvedena na hitnu, valjda je slomila rebra kada je voda ušla u njenu kuću i odbila je o zidove”, kazala je.

Fotoreporter N1 spustio se u naselje i zabilježio potresne prizore. Fotografije pogledajte OVDJE.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!