Građani brane izgradnju Ćiriličnog parka (FOTO)

Vijesti 01. aug 202411:49 0 komentara
N1

Nekolicina građana okupila se na lokaciji Kupusište u Banjaluci kako bi izrazila nezadovoljstvo povodom početka radova na Ćiriličnom parku.

U pitanju su predstavnici MZ Centar 1 koji smatraju da park treba da ostane u prvobitnom obliku.

Iako su radovi već počeli, pojedini mještani koji žive u okolini Kupusišta spriječili su danas bagere da kopaju. Kako su rekli, park ovih dimenzija neće podnijeti 30 instalacija. Kao zamjensku lokaciju nude kampus ili park kod Delte.

N1
N1
N1
N1
N1

“Ovaj park ne može da podnese 30 instalacija i skulptura koje su najavljenih dimenzija, radovi su započeti a to je diskutabilno jer nemaju potrebne papire, otkopali su korjenje ovih stabala , danas se pojavila firma koja je to korjenje zakopala. Tražili smo sastanak sa gradonačelnikom, ovaj park treba da se vrati u prvobitno stanje i da se ćirilični park premjesti negdje ili u kampus ili kod Delte jer oni imaju prostora za ove instalacije, tražimo sastanak da sjednemo i da se dogovorimo sta ćemo dalje”, rekla je Sandra Vukojević član novoosnovanog odbora za zaštitu Kupusišta.

Tvrde i da se park gradi bez RP. Konsultovali su i kako kažu stručnjake koji kažu da je započeta gradnja “mali ekocid”.

“Mi smo mišljenja da park treba da se vrati u prvobitno stanje, RP je od danas na javnom uvidu a oni već danas kopaju, možda se njima žuri, grad nema saglasnost mjesne zajednice, mi imamo ovdje nalaz šumarskog instituta koji smatra da je ovo jedan mali ekocid. Ovo je privatno zemljište, tražimo da se ovaj park malo uredu da se posadi drveće , da se postave neke klupe”, rekao je Dario Adamov član odbora ta zaštitu Kupusišta.

“Park se ne gradi park se sadi”, njihov je moto.

Inače, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je gradnju Ćirličnog parka unazad nekoliko mjeseci. U njemu će biti 30 instalacija , odnosno 30 slova azbuke koji su zainteresovani mogli da kupe po cijeni od 8.000 maraka te na taj način pomognu izgradnji parka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!