Mještani o posljedicama poplava u Foči: “Ovo klizište nikad neće stati”

Vijesti 09. nov 202119:05 0 komentara
N1

Obilne padavine i bujice vode aktivirali su neka stara i prouzrokovali su nova klizišta. Na području opštine Foča, u samo nekoliko sati, ugrožene su ili uništene porodične kuće i imanja. Veliki je broj onih koji sa svakom kišom strahuju da će ostati bez doma.

Milan Vukadinović obilazi porodičnu kuću i dojučerašnje dvorište. Danas je to gomila zemlje i blata, porušene voćke i uništena kuća.

“Od starina mi je ta kuća, tu sam rođen. Tamo budem sa djecom nekad, ali inače sam boravio ovdje. Tu noć nismo bili tu, djeca rade, žena i ja čuvamo unučad i sreća je što tu noć nismo bili tu. Šteta je ogromna, ne mogu ja to ni procijeniti, ali Bože moj, šta ja mogu?”, govori nam Milan Vukadinović, iz sela Cape, u Foči.

Od velikih nanosa blata i straha od klizišta, kaže nam Milan, ne može ući u kuću. Pod blatom je ostala i zimnica i cjelokupni ljetni prinos. Najteže mu pada što kuću u kojoj je rođen možda neće moći popraviti.

“Sumnjam da će se moći popraviti. Ovo klizište nikad stati neće”, govori Milan.

Na pitanje je li se ranije događalo nešto ovakvo, odgovara da nije.

“Bilo je poplava, ali klizište nije nikad”, pojašnjava nam Milan.

Nabujala voda pokrenula je klizišta i u mjesnoj zajednici Dušanovo. Kuće nisu stradale, ali mještani upozoravaju da je cijelo naselje u opasnosti.

“Mi smo 2012. ovdje doselili i nikad nije bilo ovih problema ovdje do prije dvije godine kada je počela da se pojavljuje voda iznad naših kuća. Mislili smo da je to trenutno, da će proći, ali vidjeli smo da ne prolazi. Kad smo otišli na teren, uvidjeli smo da je jedan potok izbetoniram i da se ta oborinska voda nekontrolisano sliva niz ove naše padine. Nekontrolisana voda pravi problem, imamo to što se desilo, vodu u kućama i samo čekamo da prestane kiša”, objašnjava Jelena Simović, iz mjesne zajednice Dušanovo u Foči.

S prestankom kiše i povlačenjem vode, slijedi procjena štete i čišćenje terena. Mještani se nadaju, tamo gdje je moguće, preventivnim mjerama kako svaka kiša ne bi značila i borbu za spašavanje života i imovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!