Mještani okolnih naselja u Banjaluci u velikom problemu: Pitke vode nemaju već 11 dana, strahuju od zaraze

Vijesti 18. jul 202422:03 0 komentara

Posljednjih dana, u iščekivanju kiše, posebno su mještani okolnih naselja u Banjaluci. Riješila bi ona bar djelimično njihove probleme. Pitke vode nemaju već 11 dana. Rješenje se ne nazire. Za to vrijeme snalazi se kako ko umije.

“Drenka, njeni sinovi, unuci, cijela porodica, kupaju se u rijeci. Tako su primorani. Vode nema. No, zbog prljavštine, strahuju od zaraze”.

Drenka, mještanka piskavice:

“Možete zamisliti da je rijeka nečista toliko da je žuta da suđe uopšte ne smijemo da peremo . Unuk moj otišao da se kupa , dijete je došlo iz rijeke svo blatnjavo , više prljavo dođe nego što ode čisto , ja kažem Lazare sine otrovaćemo se . Kako zaljevate baštu? Ne zaljevam. Nema sa čim. Čim ću zaliti. Ako zalijem , djeca u mene će doći u 4 sata da dotjeraju cisternu vode da nahranim životinju”. 

Sreća u nesreći komšinica Radmila ima bunar. Nije vjerovala da će ga morati vratiti u upotrebu 2024.godine. Pa tako kante i bačve svaki dan u ruke da nanese dovoljno vode. Zbog godina, kaže, teško joj sve to pada.

Radmila Lazić, mještanka Piskavice:

“Ja sam zaboravila svoj bunar otvoriti , a kamoli da ja služim se. Nije zgodno, neko ti i dođe valja ručak spremati , sad bih ja zaplakala ali neću, nisam ja trošila tu vodu odavno pa mi je trebalo da se navikenem, išla sam i donosila iz jednoog do drugog bunara sad sam se i navikla. Je li pijete tu vodu iz bunara? Pijem, pijem”. 

Pojedini, za piće, primorani kupiti. Kupuju se i cisterne vode koja je skoro 200 maraka u Vodovodu. Osim njih, ispred domova – Bidoni, burad i flaše.

Cijevi prazne, a kante pune. Do kada tako? I dalje je nepoznanica. Naselje Piskavica već 11 dana je bez vode. Danima su bez vode i brojna druga naselja koja se nalaze tek nekoliko kilometara od Banjaluke. Jedina olakšavajuća okolnost , bar danas je što toplotni talas nije na vrhuncu.

Zaobišlo ih je sunce. No, zaobišli su mještane Piskavice i nadležni. Niko ih, tvrde, danima nije obišao. Kredit od 10 miliona nudi kao rješenje gradonačelnik. Prije toga, objasnio, gdje se voda zagubi na putu do Piskavice.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke:

“Dok mi pustimo ujutro njoj treba šest sati da pređe put od 30 do 50km, pritom imate do 1000 kuća koji tu vodu crpe, u svakom dijelu nam se dese vazdušni čepovi koji se dešavaju kada vazduh uđe u cijevi jer nema vode i mi to očepljavamo i očepljavamo”. 

No, očigledno bezuspješno. Vapaj koji su slali mještani banjalučkih naselja sa ulice- bio je uzaludan. Ispred GU, za sada dobili samo obećanja. Do ispunjenja, cvijeće uvenulo. Slavine – presušile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!