Mještani Ozrena u strahu: Jednu ženu pronašli svezanu, za drugom se traga danima

Vijesti 17. aug 202313:28 1 komentar
RTV Lukavac/Screenshot

Mještani sela Tumare na Ozrenu koje pripada općini Lukavac, u velikom su strahu nakon što je jučer pronađena njihova 50-godišnja mještanka svezana i polunaga. Riječ je selu koje je zabačeno, a u njemu mahom žive srpski povratnici. Ovaj slučaj je upalio alarme, jer potraga za drugom starijom mještankom Jovankom Đurić koja je nestala 30. jula, još traje bez konkretnih rezultata.

Kako je za N1 rekao načelnik Općine Lukavac Edin Delić, na predmetu nestale Đurić radilo se i radi intenzivno. S obzirom da nije bilo nikakvih informacija, istraga se vodila u više smjerova. U kući je živjela sama pa se sumnjalo ili da je sama napustila dom ili da se dogodilo nešto loše. Delić tvrdi kako su, nakon određenog vremena, insistirali da se na ovom predmetu radi kao potencijalnom ubistvu.

“Kada se dogodio prvi nestanak, razgovarali smo s porodicom i trudili se da ne eskalira sve u medije, pogotovo nakon situacija koje su se dešavale, ali nakon ovog događaja od jučer, to je bilo nemoguće. U strahu su i mi smo zabrinuti. Sarađujemo i s Opštinom Petrovac koja granični tu s nama. Svi su uznemireni. Tu je federalni ministar, a tužilaštvo i policija učestvuje s povećanim kapacitetima u potrazi za nestalom”, rekao je Delić za N1.

Naveo je kako je žena koja je pronađena jučer medicinski zbrinuta, a da je napadač ušao kroz prozor.

Svi nadležni su se uputili ka Tumarama.

“Stalo nam je da vratimo osjećaj bezbjednosti”, rekao je Delić.

Predsjednik tumarske mjesne zajednice Ljubiša Mijatović kazao je za Srnu kako su dva srpska povratnika već napustila ovo selo iz straha.

Gordana Babić, kćerka nestale Jovanke, rekla je da dosadašnje potrage nisu dale rezultat.

“Ništa nemamo. Gorske službe radile su oko desetak dana. U nedjelju, 13. avgusta, bila je veća potraga, proširili su rejon na oko 500 do 600 metara od kuće. Danas u potragu idu jedni, sutra drugi, sve je na dobrovoljnoj bazi”, rekla je Babić.

Tijana Babić, unuka nestale, rekla je da je Jovanka sitnije građe, visoka između 150 do 155 centimetara, teška oko 50 kilograma.

Ona je podsjetila da je Jovanka posljednji put viđena u nedjelju, 30. jula, u 18.30 časova u Tumarama, a potraga je započeta u ponedjeljak, 31. jula.

Pojedini mediji iz entiteta Republika Srpske, ali i Srbije, navode da su dešavanja u selu Tumare na etničkoj osnovi i da su podignute tenzije. Predstavnici lokalne vlasti odbacuju takve navode istučući da će učiniti sve kako bi počinilac što prije bio pronađen, kao i žena koja je nestala krajem jula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare