“Mještani sa kantama i na motorima” i više od 130 vatrogasaca u borbi za Konjuh (VIDEO)

Vijesti 26. aug 202418:44 1 komentar
N1

Planina Konjuh, u opštini Kladanj, i dalje u plamenu. Vjetar i nepristupačan teren otežavaju gašenje četiri požarišta. Više od 130 ljudi pokušava ugasiti vatru, koja prijeti da se proširi i na druge dijelove planine. Pomoć stiže i iz vazduha, ali za sada, bez velikog uspjeha.

Prethodna noć bila je najteža, kaže 19-godišnji vatrogasac Velija Golić. Vatrena stihija prijetila je da se proširi i zahvati objekte na planini Konjuh. U borbi sa požarom, Velijin otac, takođe vatrogasac zadobio je povrede glave, nakon čega je odvezen na liječenje. Velija je cijelu noć proveo na planini, na dežurstvu. Novo jutro nije donijelo mnogo dobrog.

“Dosta teško, krš, brdo sve, onda ove pumpe sa cisternama teško izbacuju vodu, malo su slabije. Teren je baš zahtjevan. Ovdje smo spasili ovaj dio, sa cisternama smo uspjeli da zaustavimo da se ne proširi na objekte. Ali ostalo gori u dubini širi se gore prema Konjuhu”, naglasio nam je vatrogasac Velija Gogić.

U gašenju požara učestvuje oko 130 ljudi. Osim vatrogasaca, civilnih službi, uposlenika JP Šume, sa vatrom su se borili i mještani, kako bi sačuvali Konjuh.

“Faktički u jupol kantama su nosili vodu. Jedni su sa motorima u mjestu Goletići aktivirali se i vodu donosili s motorima na požarište, čak su i unutar požara ulazili”, istakao je Fuad Muhić iz Civilne zaštite Kladanj.

“Sinoć je do pola noći stvarana ta zaštitna zona, i jutros se ponovo aktivirao na cijelom području, to je negdje 20-30 hektara. Od jutros Oružane snage su radile izviđanje, djelovali su sa helikopterom”, dodao je načelnik opštine Kladanj Jusuf Čavkunović.

Oružane snage nastavile su cjelodnevni angažman gašenja požara iz vazduha. Jedinice preduzeća Šume, mehanizacijom su napravile fizičke barijere kako bi spriječili širenje vatre. Ali, nepovoljni vremenski uslovi, u prvom redu vjetar, te nepristupačnost terena bile su otežavajuće okolnosti.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare