Mještanin Srebrenice za N1: Nadležni nisu svjesni ozbiljnosti požara, svi smo ugroženi ako se ne ugasi

Vijesti 06. sep 202422:38 0 komentara
N1 (Fotografija s požarišta večeras)

Požar koji je prije pet dana izbio u Srebrenici, tačnije, u Mjesnoj zajednici Luka iznad kanjona Drine još nije ugašen. S obzirom na to da se on širi prema ostalim srebreničkim selima koja gravitiraju ka Nacionalnom parku Drina, situacija postaje poprilično ozbiljna, bolje rečeno, alarmantna.

Mještanin Luke Hamo Zulanović koji od početka zajedno s ostalim mještanima nastoji sanirati i spriječiti širenje vatre na požarištu, za N1 je rekao da se upravo vratio sa terena i da je situacija zabrinjavajuća.

Ugrožene su dvije kuće u kojima niko ne živi i jedna štala. Na svu sreću požar u tom smislu nije prijetnja po ljudski život, ali ukoliko bi se desilo da se ne sanira i da se nastavi širiti, onda bi mogla biti ugrožena imanja sa životinjama.

“Povukli smo se svi, vatrogasci su danas dali sve od sebe što su mogli da ugase vatru i da spase dijelove u kojima prijeti opasnost dvjema kućama i jednoj štali. Dok su vatrogasci bili na terenu uspjeli su u pojedinim dijelovima sanirati požar, ali čim su otišli nepunih sat iza toga je vatra ponovo buknula. Zajedno s ostalim mještanima sam otišao na teren i do sada smo se borili sa vatrom, ali ona se proširila i mi nismo mogli ništa. Počeli smo sa lopatama i grabljicama to da saniramo, ali u tom trenutku je, prema mojoj procjeni, pukao neki veći metak ispred mene. Međutim i za očekivati je da na tom dijelu ima tih nekih sredstava iz rata. Osim toga, okružio nas je i dim i nisam želio da rizikujem ničiji život tako da smo se vratili kući”, pojasio je Zulanović.

Zulanović je nekada bio uposlenik Nacionalnog parka Drina odakle se, prema njegovom mišljenju, vatra i proširila, tačnije, sa staze kojom se kreću planinari.

“Ja sam bio među prvim ljudima prije pet dana koji je uočio odakle vatra dolazi. Po pozivu koji mi je bio upućen otišao sam na tu lokaciju sa petero ljudi, došla su i trojica vatrogasaca jer naši nadležni nisu shvatili kolika je ozbiljnost tog požara. To je sve zataškano i već je peti dan danas kako se borimo. Dužinom cijelog Nacionalnog parka ima staza planinara koja je markirana. Ko je hodao taj dan tom stazom i da li je dolazio ne znam, ali je požar očigledno od tog mjesta krenuo jer sam ja otišao prvi dan kada je požar zauzeo 70 kvadratnih metara. Pošto sada gori 3,5 hektara po metru kvadratnom i da je on negdje drugo izbio, njegova putanja kretanja bi bila sasvim drugačija. Odatle je sve krenulo, od tzv. Golubije kose i odatle se širio požar. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali sam mišljenja da je ljudski faktor uzrokovao požar, jer je u tom dijelu samo šuma, nema otpada, nema stanovništva, ali to je jedina staza kojima se kreću planinari. S druge strane, ne znam da li je taj dan bilo najavljenih tura planinara, to znaju iz Nacionalnog parka, ali šumar pri tom parku mi je rekao da nisu imali nikakvih najava. Pošto je to kao greben, požar se širio i lijevo i desno. Lijevo su kanjon i stijene, a desno borova šuma i počinju privatne livade dok se na brdu na Luci nalaze kuće od kojih su ostale dvije kuće koje nisu izgorjele tokom rata. Požar je došao večeras blizu tih kuća i molim Boga da ih sutra pronađem, a da nisu izgorjele”, naglasio je Zulanović.

Požar gasi ekipa od trojice lokalnih vatrogasaca, a prethodnih dana je u pomoć pritekao i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, međutim, kako nam je ispričao sagovornik, i oni su se povukli jer su morali na teren na Majevicu gdje je također izbio požar. Ipak, helikopter Oružanih snaga BiH bi sutra trebao priteći u pomoć i, nadaju se mještani, spriječiti vatru da se dalje širi.

“Sada sam razgovarao sa pilotom Oružanih snaga BiH telefonom, a s kojim sam i ranije sarađivao dok sam bio predsjednik Mjesne zajednice. Rekao mi je da sutra ujutro obilježim lokaciju gdje će sletjeti, da mu zakačim korpu i on će nastaviti gasiti požar. Ovo je prvi put da dobijamo njihovu pomoć jer sam na terenu svaki dan i nisam dosad nijednom primijetio da su oni gasili vatru”, dodao je.

N1
N1
N1
N1

Osim Luke i ove dvije kuće koje Zulanović spominje, ugrožena su i imanja na kojima ima stoke.

“Ima jedan mještanin iz sela koji na tim pašnjacima drži stoku. Dio stoke je povukao večeras, ali je glavni problem što smo mi svi ovdje ugroženi ukoliko se ovo večeras proširi, a sutra ne ugasi. Mi danas ne možemo podnijeti dim u selu Luka, a ako još večeras i u toku dana sutrašnjeg ne bude lokalizovan požar koji se kreće prema ovom selu dalje, nama će biti još teže i još više ćemo udisati dim. Ja sam nakon ovih terena u dva navrata pio infuzije, a i sada isto pijem mlijeko jer su mi pluća ugrožena”, rekao nam je.

Na kraju nam je rekao da sutrašnja pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH nažalost neće biti dovoljna da se sanira požar.

“Mislim kao i svaki dan da će obična patrola vatrogasaca, njih trojica-četvorica i naravno bit ćemo mi mještani. Mislim da će helikopter uspjeti spriječiti samo da se vatra ne širi dalje i da ne izgore ove dvije kuće ukoliko se to večeras ne desi. A što se tiče požara na cijelom području samo ga kiša može sanirati i to pogotovo ako govorimo o kanjonu Drine na koji trenutno ne može kročiti ljudska noga”, poručio je Zulanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!