Mještani sela Kuti tijelima blokiraju prolazak teških mašina ka novom kamenolomu

Vijesti 13. okt 202114:20 > 15:51 1 komentar
N1

Mještani sela Kuti koje je smješteno 15-ak kilometara sjeverno od Mostara, od prošle sedmice stražare na seoskom putu i svojim tijelima sprečavaju prolazak teških mašina koji na tom području planiraju otvoriti kamenolom te narednih 21 godinu eksploatisati šljunak. Kako je rekao mještanin i predsjednik Udruženja Eko Kuti, Aner Osmanović, u zajedničku borbu krenuli su u agustu. Niko ih nije obavijestio o radovima, a mašine prelaze preko njihovih posjeda i uništile su most koji su izgradili svojim sredstvima.

Angažovali su i advokatsku kancelariju jer smatraju da su dokumenti pribavljeni na osnovu lažnih informacija. Upozoravaju da će, ukoliko dođe do otvaranja kamenoloma, to značiti ekološku katastrofu i uzrokovazi iseljenje mještana.

“Priča s Majdan Kuti počinje 2004. godine kada vlasni od lokalnih vlasti traži dozvolu da izveze par kamiona materijala za potrebe Starog mosta. Dobili su saglasnost i nakon toga prestali s radom. Od tada do sada nisu radili ništa do polovine 8. mjeseca kada su dovezli teške mašine i počeli s iskopavanjima puteva. Obavijestli smo inspekciju koja je utvrdila da preduzeće Majdan Kuti ne posjeduje rudarske dozvole niti dozvole za izvođenje radova. Dobili su rješenje o zabrani rada i tada su odveli mašine”, rekao je Osmanović.

“Rizikuju živote radnika u minskom polju”

Ali, vratili su se opet. Kaže da su dobili određene dozvole na osnovu studije koje je uradio privatni institut u Sarajevu, a u kojoj, kako tvrdi, stoje netačni navodi.

“U studiji stoji da oko kamenoloma Majdan Kuti u pojasu od 800 metara nema stambenih objekata, stanovništva niti izvora vode. A nema ni 200 metara od prve kuće. Vlasnik nije ni naveo da mu radnici rade u označenom minskom polju. Rizikuju živote. Kada su ponovo došli s mašinama nakon što im je zabranjen rad, zvali smo policiju. Kasnije su dolazili automobilima kao da izvide teren. Nakandno smo saznali da su im dali koncesiju na 21 godinu. Mi ćemo se nastaviti boriti i nadamo se da će nadležno ministarstvo čuti naš glas i sprovesti javnu raspravu o tome. Ukoliko otvore kamenolom u našim avlijama, doći će do iseljenja stanovništva”, apelovao je Osmanović.

Poručio je kako će braniti svoju imovinu, ali po zakonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare