Mladi iz Srbije od 2010. dolaze na obilježavanje zločina na tuzlanskoj Kapiji: “Želimo prenijeti poruku pomirenja”

Vijesti 25. maj 202409:46 > 14:24 0 komentara

Nevena Rudinac, iz inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji jutros je iz Tuzle govorila za N1 gdje prisustvuje obilježavanju 29 godina od masakra na Kapiji. Kako je istakla, na ovaj datum u Tuzlu dolaze još od 2010. godine i žele poslati poruku pomirenja, kao i insistirati na zahtjevima da se odgovorni počinioci izvedu na lice pravde.

“Ova inicijativa je počela 2010. godine kada je organizovan marš mladih koji su krenuli sa Kalemegdana, kako pješke, biciklima su došli do Tuzle 25. maja na obilježavanje zločina na Kapiji. Htjeli smo nastaviti tradiciju i zato smo ove godine tu”, kazala je Rudinac za N1.

Kaže da je svima dosta ratnih narativa i politike koja sve gura u netrepeljivost.

“Dosta nam je narativa o ratu, dosta nam je svih politika koje nas guraju u netrepeljivost. Želimo prenijeti poruku pomirenja, da radimo na tome da se izgradi mir i stabilnost i dobri odnose između naših država. Također, želimo da prevaziđemo sve tenzije koje i dalje postoje u društvu iako je ratna prošlost iza nas”.

Ratna prošlost i mladi u Srbiji

Na pitanje koliko su mladi u Srbiji informisani o ratnoj prošlosti i zločinima na području BiH, kazala je:

“Problem je koliko su informisani i iz kojih izvora. Zato postoji grupa entuzijasta koja se trudi prenijeti alternativne narative da se mladi upoznaju sa određenim stvarima kao što je zločin na tuzlanskoj Kapiji o kojem se ne govori dovoljno. Tu smo mi da podsjećamo i zatražimo da se odgovorni za ove zločine procesuiraju i pravda bude zadovoljena”.

Generalna javnost im ne pruža podršku u radu, dodaje.

N1

“Većina javnosti ne pruža podršku, ali uvijek postoje pojedinci koji dijele stavove sa nama i rade na pomirenju. Kada govorimo o javnosti generalno, nažalost ne”.

Poklonili ste knjigu gradonačelniku?

“To se desilo 2015. i preko 100 mladih ljudi se upisalo u knjigu i prenijelo poruke građanima Tuzle i ako se ne varam ta knjiga se i dalje nalazi u zgradi opštine u Tuzli”, istakla je Rudinac i dodala:

“Mi radimo na tome i podsjećamo da država i institucije imaju ulogu u tome da Novak Đukić ne bude procesuiran i mi tražimo da se to riješi i organi u Srbiji potvrde presudu iz BiH i da Novak Đukić bude procesuiran za zločine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!