Mladić zbog kojeg je Kasumović presuđen nije bio u Narodnom pozorištu Sarajevo, javila se još jedna žrtva

Vijesti 21. sep 202422:55 0 komentara
Instagram

Vijest da je glumac Moamer Kasumović presuđen za bludne radnje nad maloljetnikom šokirala je javnost kao i podatak da je zbog toga 2022. godine donesena presuda od jedne godine zatvora koju je u novembru 2023. otkupio za 36.500 KM jer zakon to dozvoljava. Istina se saznala nakon što je 16. septembra ove godine mladić koji je bio njegova žrtva progovorio javno o tome u Narodnom pozorištu Sarajevo potaknut predstavom koja govori o nasilju. Kada smo mislili da ne može gore, u javnosti su se pojavile još teže probavljive informacije - to nije jedini mladić koji je pretrpio traume zbog Kasumovića.

Naime, kolege sa Raporta koje su otkrile ovaj slučaj su sada objavile i informaciju da je jučer njihovu redakciju posjetila žrtva, tačnije, mladić zbog kojeg je Kasumović presuđen te da je riječ sada o dvije osobe.

Dakle, u Narodnom pozorištu Sarajevo taj mladić nije bio već drugi koji je smogao hrabrosti javno istupiti i ispričati svoju priču.

S druge strane, mladić zbog kojeg je Kasumović osuđen na godinu zatvora koju je platio nije javno iznosio detalje o ovom slučaju te je u redakciju Raporta ušao s roditeljima i tom prilikom rekao da je ohrabren i ponukan bio time što je za sada nepoznata osoba u Narodnom pozorištu ustala i otkrila istinu.

Detalji u presudi govore da Kasumović nije prezao ni od koga i ni od čega da ostvari ono što je naumio. Tome svjedoči i potresni detalj iz presude, poput činjenice da je Kasumović maloljetnika zlostavljao u blizini, tačnije, iza leđa dječakovog oca koji ništa nije vidio. Ostale gnusne detale iz presude nećemo iznositi u znak poštovanja prema žrtvi i njegovoj porodici.

Da situacija bude još gora, taj mladić je poštovao lik i djelo Kasumovića i upoznali su se na setu serije “Lud, zbunjen, normalan” i glumac ga je trebao podučiti glumi, međutim, on je tu priliku iskoristio za prljavi i nadasve ogavan čin.

Taj čin će vječno ostati trauma svim Kasumovićevim žrtvama. I upravo zbog tih trauma mi kao društvo ne bismo smjeli stati na ovome. Važno je da učinimo sve da se ovaj slučaj ne zaboravi i da dobije epilog koji je trebao i ranije. Međutim, umjesto toga dobili smo zataškavanje koje bi se i nastavilo da ta dva mladića nisu hrabro i javno istupila.

Također, detalj kojeg su iznijeli kolege s Raporta jeste da je mladić koji se obratio u Narodnom pozorištu, kako tvrde svjedoci, rekao da ima 26 godina dok je žrtva za koju je pravosnažno presuđen zapravo mlađa.

Dakle, za tu presudu je postojala prijava dok, sudeći prema izvještajima pravosudnih institucija, za ostale slučajeve je nije bilo.

Tako su iz Općinskog suda za N1 naveli da je presuda u ovom slučaju donesena u novembru prošle godine te da je za nju Kasumović platio 36.500 KM i nije proveo iza rešetaka ni tu jednu godinu koju je dobio za bludne radnje nad maloljetnikom.

Dakle, Kasumović je prijavljen 2021. godine za bludne radnje nad maloljetnikom, a presuda je donesena 2022. Javnost je mislila da je presuđen za slučaj kojeg je iznio mladić u Narodnom pozorištu, međutim, riječ je o sasvim drugoj osobi, odnosno, žrtvi koja ga je prijavila i na osnovu čega je dobio godinu zatvora koju je na kraju i kupio.

Uzimajući sve u obzir postavlja se pitanje da li postoji mogućnost da je Kasumović presuđen za bludne radnje nad maloljetnicima u nekom drugom kantonu, a ne samo u Kantonu Sarajevo.

Postavlja se i pitanje hoće li se nakon ovakvih informacija pokrenuti nove istrage i pravosudne institucije malo ozbiljnije pozabaviti ovim slučajem?

Prije svega red je na političarima da hitno izmijene odredbe Krivičnog zakona FBiH i zabrane otkup kazni što osobama poput Kasumovića pruža mogućnost da nastavi normalno sa svojim životom što je i učinio, dok žrtve, s druge strane, trpe posljedice traume koju im je nanio.

Na kraju, treba se jasno utvrditi i dublje “zaroviti” u ovaj slučaj te otkriti koliko je i da li je još žrtava imao Kasumović, a sve zapravo i upućuje na to te nakon toga adekvatno reagovati i izreći zasluženu kaznu.

Bilo bi dobro kada bi se javnost više angažovala i učinila sve da ohrabri mnoge žrtve koje su pretrpjele isto ili slično nasilje da se odvaže i ispričaju svoju priču. Možda među njima ima još onih kojima je Kasumović nanio bol kako fizičku tako, još i više, psihičku.

A na sve to, bilo bi loše i sramotno da Kasumović ostane na “kupljenoj slobodi” nakon što se ovo klupko polako odmotava – zar ne?

Detaljnije o ovom slučaju pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!