“Mladima se manipuliše od izbora do izbora, a između smo prepušteni sami sebi”

Vijesti 05. jul 202312:48 0 komentara
N1

Aktivizam i prilike za mlade u BiH? Odlazak, ostanak, povratak? Razmišljanja o budućnosti u BiH? Šta su prvi izbori mladih, da li imaju dovoljno prilika, šta bi mijenjali u BiH? Gosti Novog dana bili su donedavno srednjoškolke i srednjoškolci, a uskoro studentice i studenti: Sajra Kustura iz Sarajeva, Lamija Redžepagić iz Tuzle, Milan Koprivica Bijeljine i Dino Burić iz Mostara.

Vodeći problem mladih u Bosni i Hercegovini je nedostatak motivacije, kažu naši sagovornici ovog jutra. Izbora ima i prilika ima, ali nedostaje promocije pozitivnih priča kojima su okruženi u svojim bliskim zajednicama.

Aktivisti su u svojim lokalnim zajednicama i rade na poboljšanju uslova mladih u našoj državi. Ističu da su okruženi konglomeratima super prilika kroz nevladine organizacije pomoću kojih mogu da se orijentišu dalje za život.

“Uz aktivizam sve je upotpunjeno u jednu lijepu priču”, kaže Sajra koja naglašava važnost neformalnog obrazovanje za potpuno formiranje ličnosti.

Razlika između volonterskog rada i aktivizma jeste ta što kroz volontiranje obično humanitarno pomažete, kažu, učite i činite stvari, dok je u aktivizmu “funkcija nekog pokretača u društvu te pokrećete druge ljude i radite na samorefleksiji”.

Mladi se stereotipno često posmatraju kao pasivni, a mnogi i ne vide koliko mladi učestvuju u građenju adekvatnog društva. Oni koji djeluju, obično su zasjenjeni onima koji ne djeluju i sve se spremaju u isti koš. Malo ko se danas pita o problemima i potrebama mladih.

“Ne govori se mnogo o mentalnom zdravlju mladih ljudi, mladi se smatraju novima u životu i ne gleda se na njihove ozbiljno”, rekao je Milan.

Dodaje da niko više ne pita mlade šta oni žele, da li uopšte imaju normalne uslove za školovanje i rad.

Šta je potrebno mladima?

Milan je ovog jutra pojasnio da je za djelovanje potrebna samodisciplina i volja, želi “normalnu državu u kojoj se ne govori samo o politici, o strankama, o prošlosti, koliko je ko ukrao i šta je uradio”.

Ističe da se mladima manipuliše od izbora do izbora, a u periodu između, mladi su prepušteni sami sebi.

Jedan od problema jeste nedostatak radnih mjesta. U društvu je prisutna predrasuda da mladi ne žele da rade, a zapravo im samo fali prilika, kaže Dino iz Mostara.

Sa druge strane, nedostatak inspiracije i motivacije vodi mlade iz Milanovog okruženja, da ne shvataju ulogu aktivizma u društvu. Smatraju da je sve uzalud i trošenje vremena.

“Šta će biti sa mladim ljudima, šta će biti sa mnogim projektima koji mogu poboljšati Bjeljinu ili bilo koju drugu lokalnu zajednicu, to nikog nije briga”, kaže on.

Šta je suština?

Obzirom da su sve četvero mladih koji aktivno djeluju, kažu da je sreća u tome da budu od neke koristi, da ostave trag iz sebe i da ostavljaju male mrvice koje će voditi nečemu.

Neformalno obrazovanje je samo pomoć pri obrazovanju, a knjiga, škola je ono što je najvažnije u edukaciji, kaže Dino.

Koliko je umjetnost dobar način za aktivističku poruku?

Lamija je radila kao redateljica na nekim predstavama u tuzlanskom Teatru mladih nastojeći ponekad i satirično prenijeti poruke publici.

“To je medij da se pošalje bilo kakva poruka”, kaže ona ističući da se to pogotovo odnosi kada je u pitanju neka savremena tema jer se ljudi interesuju za umjetnost posebno kada je dobro promovisana. Kaže da uvijek ima dobar odaziv na predstave. Narod, ipak, voli umjetnost.

“Prate se sve te poruke, svjesno ili podsvjesno ostaje sve u glavi”, zaključuje ona.

Njihovi uzori i poruke

Naši gosti se slažu da uzori postoje u određenim oblastima u životu i stvar je ličnog izbora, ne može se nametnuti jedna osoba svima nama.

Postići dobre rezultate moguće je sa dobrom organizovanošću i dobroj vezi ljudi. “Važno je naći ljude koji vas motiviraju”, dodala je Sajra

Korisno je izabrati neke nove aktivnosti, prijavljivati se na treninge kako bi upoznali nove ljude, druge generacije i poglede na svijet.

“Mi se moramo trostruko više boriti od mladih iz Evrope”, kaže Sajra i dodaje da mladi moraju izlaziti iz komfort zone.

Lamijina poruka mladima je da trebaju “tražiti u sebi ono što možete ponuditi svijetu, kako možete motivisati okolinu svojim primjerom. Moramo puno da radimo da pokažemo zajednici koja je surova da možemo unaprijediti svijet i to će biti put za novu Bosnu i Hercegovinu”.

Gosti Novog dana upisuju fakultet ove akademske godine i kažu da najbolje tek slijedi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!