Mlinarević: Iduće sedmice odluka o direktnoj liniji Sarajevo – Prag

Dan uživo 08. apr 202117:05 > 20:31 3 komentara
N1

Bh. ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević kazala je za N1 kako su pregovori za direktnu avionsku liniju Sarajevo - Prag pred samim krajem. Posljednji sastanak trebao bi biti održan sljedeće sedmice. Nada se da će vijesti biti pozitivne.

“Problem je što su takse na aerodromu u Pragu najskuplje i tu su se razilaze stavovi agencija. Našli smo rješenje. Letovi bi trebali biti s manjeg aerodroma. Iskreno se nadam da ćemo nakon 11 godina imati direktnu liniju i da ćete mi svi doći. Nadam se da će Česi, koji mnogo vole avanture i prirodu, konačno moći uživati u prekrasnim ljepotama naše zemlje. BiH je za njih zanimljiva i avanturistička. Vjerujem da ćemo imati veliki broj posjeta od njih”, kazala je Mlinarević.

Kada je u pitanju situacija s pandemijom, Mlinarević je rekla da situacija nije puno bolja ni u Češkoj u odnosu na BiH.

“Proces vakcinacije ide sporo. Preminulo je preko 27.000 ljudi, a vakcinisano ispod 10 posto. Vakcine dolaze jako sporo. Još se čeka odobrenje ruske vakcine. Ni ovdje stanovništvo nije zadovoljno brzinom”, kazala je.

Istakla je kako je i mnogo Čeha išlo na vakcinaciju u Beograd.

Kada su u pitanju mjere, kazala je kako se danas okončava strogi lockdown koji je bio na snazi od 1. marta.

“Premijer je najavio da će za vikend biti dozvoljneo putovanje između dijelova. Učenici od 1. do 5. osnovne od ponedjeljka kreću u škole i bit će testiran kućnim testovima dva puta sedmično”, kazala je.

Na konkurs se prijavili mladi iz cijele BiH

Govoreći o konkursku koji je pokrenula za mlade od 14. do 19. godine o temi “Zašto posjetiti BiH”, kazala je da zainteresovanost velika. Otkrila je i da će umjesto planiranog jednog djeteta, dovesti dvoje ili troje.

“Iznimno veliki odjek, cijeli dan nakon moje objave. Mnogo mladih mi se javilo iz cijele BiH. Sretni su da mogu učestvovati u nečemu takvom. Drago mi je da sam im mogla dati barem malo radosti. Potrudit ćemo se da im bude nezaboravno u Pragu”, kazala je.

Radove će ocjenjivati njeni prijatelji, ugledni književnici, a sve detalje možete pogledati na njenom Facebook postu. Poručila je kako joj je cilj podstaći malde na kreativan rad i pisanje.

VAŽNO – Ako imaš od 14 do 19 godina, pohađaš srednju školu u Bosni i Hercegovini, voliš pisati, i želiš putovati u Prag,…

Posted by Martina Mlinarević Sopta on Wednesday, April 7, 2021

Govoreći o ličnom zdravstvenom stanju, kazala je da je magnetna rezonanca pokazala da nema recidiva tumora.

“Srećom, sve je super tako da možemo bez problema nastaviti raditi. Nadam se da će biti još dosta lijepih stvari iz Praga”, kazala je Mlinarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare