Mnogi ne dočekaju operaciju: Na bubreg u BiH čeka 240 pacijenata, na jetru 30-ak

Vijesti 10. mar 202215:10 1 komentar
Shutterstock

Transplantacijski proces u BiH vapi za unapređenjem. Na trenutnoj listi čekanja za transplantaciju nalazi se gotovo 300 pacijenata. Jetru čeka 30-ak pacijenata, 240 pacijenata čeka bubreg, dok je na listi za srce oko 12 pacijenata. Neki od njih, nažalost, zbog dugog perioda čekanja, ne dočekaju operaciju.

Vodeći centar u ovoj oblasti u BiH je UKC Tuzla, ali neophodno je uraditi mnogo više, stava su stručnjaci. Protekle dvije godine od početka pandemije virus korona, proces transplantacije je, značajno smanjen s obzirom na to da su svi resursi i kapaciteti bili usmjereni, ka liječenju oboljelih od kovida. Međutim, sada je ponovo stvorena situacija da se ovaj proces unaprijedi.

U BiH ove godine obavljeno samo šest transplantacija, ključno mijenjati zakon

Cilj je, upravo, postati dio donorske mreže i dobiti zeleno svjetlo za približavanje EURO transplant programu. Upravo o unapređenju ove oblasti, posebno u doba pandemije, razgovaralo se danas u Sarajevu sa predstavnicima Instituta za donorstvo i transplantaciju iz Španije, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mađarske. Predstavnici struke iz naše zemlje konstatovali su da brojni politički problemi I nepostojanje udruženja na državnom nivou, ometa ovaj proces.

N1

Stručnjaci iz Španije naveli su da su u BiH dolazili prije 20 godina, te da je primijetan napredak, ali da očekuju da naši stručnjaci u ovoj oblasti za, otprilike, dvije godine, postignu značajan napredak, u smislu da imaju jednog donora mjesečno, da imaju operacije vezane za kadaverične tj. mrtve donore, žive donore, te da je to jedan od preduslova za unapređenje transplantacijskog sistema u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare