Mnogi su osudili današnju izjavu Dodika o Vanji Prutini Bjelici

Vijesti 21. jan 202121:45 8 komentara
N1

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je bio u Doboju na sastanku s gradonačelnikom Borisom Jerinićem koji je kao kandidat SNSD-a na ovim lokalnim izborima osvojio najviše glasova, ali njegov mandat nije potvrđen, jer je CIK donio odluku da poništi izbore u ovom gradu. Dodik je kazao kako će SNSD krenuti već s pripremama da spriječi održavanje izbora 2022. godine u RS-u.

Dodik je ponovio kako CIK “nije izabran u skladu sa zakonom, da su donosili nezakonite odluke, a da je jedna od njih bila odgađanje izbora”.

Također, Dodik je danas u Doboju iznio i uvrede na račun Vanje Prutine Bjelice zbog – braka s Bošnjakom.

Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte“, rekao je Dodik danas između ostalog u Doboju.

Uslijedile su brojne reakcije na takvu izjavu Dodika, pa je tako Reuf Bajrović iz “Američko-europske inicijative” između ostalog rekao kako je takva izjava “iznenađujuća islamofobija i fašizam u cijelosti“.

Komentar je na Twitteru uputila i bh. ekonomistica Svetlana Cenić.

Kad god čujem Dodika kako napada na najbezočniji i najodvratniji, sirovi, bahati način, mešaju mi se osećanja sreće što sam izdajnik po njegovim iščašenim kriterijima, i gađenja prema njegovim poltroninima i sledbenicima. Njegove sledbenice, naravno, aplaudiraju svaki put kad bahato udari na ženu, a cvile kad njih neko pomene i traže zaštitu“, navela je Cenić na Twitteru te dodala:

Već pomenuta ministrica, koja se prvo ponosno krstila, a onda izjasnila kao Bošnjakinja zarad funkcije, može u njegovu vladu, ali se etiketa stavlja Vanji Bjelici Prutini. Setimo se na početku mandata iz 2006. kako je hapsio žene pred kamerama, trpao u zatvor i tako glumio mangupa. Ja mu to oprostila nikad nisam. Njegove sledbenice i partijske gospođe i tada aplaudirale. Setimo se vređanja novinarki. O sebi ne bih“.

Nego, gde je ikona, Milorade, i ko ju je ukrao?!“, upitala je Cenić na Twitteru.

Na ovakvu uvredu koju je Dodik uputio reagovao je i zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić.

Dodikova islamofobija i govor mržnje. To se osjeti u izgovorenim riječima, kada objašnjava vrlo ispravnu i očekivanu Odluku CIKBiH i članice Vanje Bjelica Prutina. Kaže glasala ‘za’ poništenje izbora u Srebrenici i Doboju između ostalog i zato što je udata za Bošnjaka, muslimana“, naglasio je.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici CIK-a predočeni su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja Srebrenici, ali i Doboju.

Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrditili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare