“Mnogo je negativnog govora koji je usmjeren od muslimana prema muslimanu”

Vijesti 27. jan 202307:363 komentara
Preporod.info

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom mubarek noći Lejletur-regaib upriličen je u džematu Kobilja Glava.

Pozdravnim riječima obratio se imam džemata Vehbija-ef. Makić. Uz dobrodošlicu prisutnima, izrazio je zadovoljstvo što je džemat domaćin ove svečanosti.

“Ovo je prva posjeta muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa ovom džematu, a čini nam posebnu čast što se do događa u ovoj mubarek noći. Podsjećam nas i na dovu koju je Poslanik a.s. učio početkom mjeseca redžeba i molim Gospodara da nam blagoslovljenim učini vrijeme u kojem se nalazimo, te da hairli dočekamo ramazan” – kazao je efendija Makić.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je čestitao nastupanje mubarek noći, poručivši kako je značajno održavati praksu džematskih okupljanja, kako u posebnim, tako i u svakodnevnim prilikama.

– Molim Gospodara da kabul budu ibedeti koje činimo i da bude selameta i mira u našim porodicama, kućama, džematima i saffovima koji pomažu čovjeku da se sačuva i koji su sigurna i spasonosna mjesta za vjernike – kazao je dr. Velić.

Podsjetio je da su se, prema islamskoj tradiciji Bošnjaka, u ovom periodu kuće posebno čistile i pripremale za ovu noć, a u džamijama se učio zikr i izvodili prigodni programi.

– Učili smo da je Ibrahim a.s. od Allaha dž.š. uoči prvog petka u mjesecu redžebu učio jednu od najvažnijih dova ikad. Zamolio je Gospodara da nama pošalje Muhammeda a.s. Prema nekim mišljenjima, muslimani iz poštovanja prema njemu i ovoj dovi koju je učio, na sjedenju uče salavat i za Ibrahima a.s. – kazao je dr. Velić.

Prigodno predavanje je održao muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je istakao kako svaki pojedinac ima neke želje, a vjernici svoje želje izražavaju u formi dove na koje se posebno osvrćemo u ovakvim noćima.

– Narodna izreka kaže: “Kad ne znaš gdje ćeš, pogledaj gdje je munara”. Naši dolasci u džamiju, pa i večerašnji skup, svjedoči da svjetlost Muhammeda, a.s., grije naša srca i duše, te nam daje snagu da ne pokleknemo pred izazovima i iskušenjima. To je naša orijentacija i naše svjetlo – rekao je muftija.

Jedna od naših zajedničkih želja, kako je istakao, treba biti težnja da se mire posvađani i zavađeni.

– Mnogo je negativnog govora koji je usmjeren od muslimana prema muslimanu i važno je ulagati napor da toga bude manje – poručio je muftija Grabus.

Džemat, kao i dolasci u džamiju trebaju motivirati i aktivno djelovanje u izvadžamijskom prostoru.

U plurarnom društvu kakvo je ovo, Islamska zajednica ima pravo i treba komentirati društvene događaje, ukazivati na određene pojave, te govoriti o temama koje su zajedničke za sve nas. Obavezni smo i čuvati sve one zajedničke vrijednosti, vrijednosti društva i države. Dakle, važno je i djelovati i učiti dovu, to jeste, učiniti ono što je do nas i pouzdati se u Allaha dž.š. – zaključio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Prema već pomenutoj tradiciji obilježavanja mubarek noći u tradiciji bosanskih muslimana, program sadržan od učenja Kur'ana, ilahija i kasida je završen zajedničkim zikrom, piše Preporod.info.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar