Mogu li migranti popuniti rupu na tržištu rada u BiH?

Vijesti 30. okt 202310:24 1 komentar
N1 BiH

Iako su bh. kompanije itekako zainteresovane za stranu radnu snagu, predstavnici poslodavaca poručuju da ne računaju na migrante koji su trenutno ovdje, ali se nadaju onima koji bi migrirali ka BiH, s namjerom da se zaposle u nekoj od naših firmi.

Inače, u nedavno prezentovanoj studiji, koju je naručila Međunarodna organizacija za migracije (IOM), čak dvije trećine naših kompanija se izjasnilo da su zainteresovane da zaposle migrante, pišu Nezavisne novine.

U studiji, u kojoj su učestvovale desetine domaćih firmi (45 iz Federacije BiH i 15 iz Republike Srpske), njih 67 odsto je pokazalo interesovanje da angažuje migrante.

Međutim, predstavnici poslodavaca u BiH kažu da ne računaju na migrante koji su trenutno u BiH, jer je njihov cilj da se domognu Zapada, ali je, poručuju, poslovnoj zajednici itekako potrebna strana radna snaga.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, ističe da, ako se u ovom istraživanju misli na zapošljavanje migranata koji su već došli u BiH, od toga nema ništa.

“Njima je BiH tranzit i oni odoše dalje. Možda je jedan odsto njih spremno da rade. Ali, ako pričamo o zapošljavanju stranaca, ljudi koji će doći s radnim dozvolama, to itekako ima smisla. U nedostatku naše radne snage, mi nemamo izbora”, rekao je Smailbegović za “Nezavisne novine”.

I Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da ne zna za one, izuzev nekoliko slučajeva, koji su zaposlili migrante koji su u “prolazu” kroz BiH, te dodaje da je taj proces pravno komplikovan.

“Međutim, mislim da iz dana u dan raste svijest poslodavaca da je jedino rješenje za nedostatak radne snage, ustvari, zapošljavanje stranih radnika, a to se pokazalo i na primjeru Srbije i Hrvatske. To je normalan proces”, rekao je Trivić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, strana radna snaga može popunjavati radna mjesta kao što su građevinarstvo i neke vrste proizvodnje.

“Ali imam informaciju da je počela dolaziti i kvalifikovana radna snaga u jednu firmu”, naveo je Trivić.

Laura Lungaroti, šefica Misije IOM-a za BiH i regionalna koordinatorka za zapadni Balkan, istakla je ranije da je potrebno da se sagledaju različiti aspekti radnih migracija.

“Moramo da istražimo ovu dimenziju, odnosno sagledamo socioekonomsku ulogu migranata kada se radi o društvu i privredi BiH”, kazala je Lungarotijeva.

Ona, istovremeno, ističe kako postoji velika potreba za radnom snagom u BiH, posebno u turizmu i IT sektoru, te građevinarstvu i oblasti zdravstva, potcrtavajući kako je u tom pogledu potrebno iznaći odgovarajuća sistemska rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare