Mogu li se zarad evropskog puta BiH zakopati ratne sjekire?

Vijesti 05. apr 202419:45 0 komentara

Dodikovim porukama treba se ozbiljno pozabaviti, upozorava europarlamentarka Tineke Strik, detektirajući predsjednika RS kao jednog od ključnih problema. Ističe i da je otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU posljedica geopolitičke situacije, te da je sada vrijeme da BiH bude vrednovana prema zaslugama.

BiH tek čeka ozbiljan posao na evropskom putu, podsjeća evropska čelnica Tineke Strik. No, na tom putu stoje prepreke koje treba premostiti. Uz sveprisutnu korupciju i demokratizaciju, ozbiljno će se, najavljuje, pozabaviti porukama koje šalje predsjednik SNSD-a. U tom smislu odluke OHR-a ocjenjuje neophodnim, prizivajući i nametanje zakona o državnoj imovini.

“Problematično ponašanje gospodina Dodika ne možemo posmatrati normalnim. Moramo se time posebno pozabaviti. To podrazumijeva nepoštovanje institucija kao što je OHR, donošenje zakona koji su neustavni, koji su u suprotnosti sa Ustavom, koje podrivaju instituciju kao što je Ustavni sud. Zatim, njegov uvredljivi ton, to zaista treba rješavati ozbiljno”, kazala je Strik.

O Dodiku je visoki predstavnik u BiH dan ranije razgovarao i sa predsjednikom Srbije koji je ponovio “nedvosmislenu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu” . Ipak, zanimljivo je da u svojoj objavi Vučić nijednom nije naglasio funkciju Schmidta.

Da je akcenat razgovora, očekivano, bio na Republici Srpskoj, objavio je i Schmidt, koji je uoči ove posjete, gostujući u programu N1, upitan o Vučićevoj najavi da će ga pitati koju odredbu Dejtonskog sporazuma o državnoj imovini je Dodik prekršio.

“Ponekad čujem iz Banja Luke dugačke govore da je Schmidt nametnuo Izborni zakon i da će nametnuti zakon o državnoj imovini, ali ja ću samo pomoći da se dođe do rješenja o tome. Ako ne radimo na tom pitanju, nećemo imati investicije u ovoj zemlji”, kazao je Christian Schmidt.

Koliko Narodna skupština ima legitimitet, toliko ga Schmidt nema, u svom duhu poručuju predstavnici vlasti iz Republike Srpske.

“Otišao je u puzećem položaju, u namjeri da pokuša gospodinu Vučiću isposluje neku vrstu legitimiteta, što nije uspio”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. .

Finalni sukob međunarodne zajednice s Dodikom, očekuje prvi čovjek SDA. Gostujući na FTV osvrnuo se i na ponudu koju je dobio od predsjednika Republike Srpske, ocjenjujući je neozbiljnom i u funkciji prijetnje predstavnicima Trojke zbog nametnutih izmjena Izbornog zakona.

“Da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije – to su vjerovatno njihove beogradske priče i pusti snovi, pozove nakon toga svega SDA da uđe u koaliciju, ne pravi se ozbiljan poziv na takav način. Ili će Dodik promijeniti svoju politiku ili će on biti promijenjen. Kad se te politike promijene, kad bude jedna garnitura srpskih političara spremnih da konstruktivno radimo za BiH – SDA je tu”, kazao je Bakir Izetbegović.

A skeptici se s pravom pitaju, gdje je u svemu tome evropski put i mogu li se zarad njega zakopati ratne sjekire kao nedavno, kada su svi zajedno slavili otvaranje pristupnih pregovora?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!