Hoće li biti uvedeni “zeleni karton” ili iskaznica za državljane BiH?

Vijesti 27. apr 202113:59 > 14:15 0 komentara
N1

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Arifom Nanićem o COVID iskaznicama.

“Sastanak je bio posvećen razmatranju mogućnosti uvođenja ‘zelenih kartona’ ili iskaznica za državljane BiH, a po uzoru na Europsku uniju. Tijekom sastanka konstatirano je da BiH ima tehničke mogućnosti za realizaciju ovog projekta”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva civilnih poslova.

Pojašnjava se da je intencija napraviti aplikaciju putem koje će se izdati potvrda o vakcinaciji, informacija da je osoba prethodno prebolovala COVID-19 ili da ima negativan test na koronavirus.

Ministarstvo civilnih poslova

“Cilj ovog razgovora je pronaći načine kako bi bh. državljanima bilo olakšano kretanje izvan granica BiH”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je mnogo nedoumica oko najboljeg pristupa kreiranju spomenutog dokumenta, ali da je važno na vrijeme pristupiti traženju rješenja, poput zemalja EU razgovarati o ovom značajnom pothvatu za slobodu kretanja njenih žitelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad