Mons. Tomašević za N1: Postavimo se na pravedan, a ne opravdavajući način

Vijesti 15. dec 202119:15 0 komentara
Ivo Tomašević
Mons. Ivo Tomašević (N1)

Generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, mons. Ivo Tomašević na upit N1 komentarisao je posljednja zbivanja u Sarajevu te prijetnje jednoj porodici uoči najvećeg katoličkog blagdana, Božića. U razgovoru za N1 istakao je poruku biskupa koji su zabrinuti neodgovornim ponašanjem i nepromišljenim izjavama pojedinih političara.

N1: Kako vidite jučer objavljene prijetnje pred vratima jedne porodice u Sarajevu, ali i ono što je uslijedilo – političke komentare, koji su u ovoj situaciji najmanje potrebne ?

Mons. Tomašević: Prije svega želim reći da osobno ne poznajem tu obitelj. Također mogu osobno reći da je potrebno trajno raditi na tome da se takve stvari ne događaju bilo kome, a posebno ne onima koji su u pojedinoj sredini manje brojni. Jako je važno da otvorenost prema drugima i drugačijima bude vidljiva u svakodnevnom životu kao i u javnosti i na tome treba trajno raditi. Većina u pojedinoj sredini pokazuje svoju istinsku moć upravo otvorenošću prema drugima i drugačijima. Osobno smatram da bi ovaj ili bilo koji konkretan čin trebalo ispitati i prema njemu se postaviti na ispravan odnosno na pravedan, a ne na opravdavajući način. Ako se ne želi ići putem pravde, onda je svaki čin moguće opravdati što nije dobar i ispravan put.

N1: Šta, po Vama, znači ova prijetnja?

Mons. Tomašević: Osobno ne poznajem konkretnu situaciju, a čini mi se ispravnim da svatko treba snositi odgovornost u skladu sa zakonom te da je svakako potrebno nastojati spriječiti slične prijetnje u budućnosti.

“Volio bih da uvijek imam gradonačelnika ili gradonačelnicu kojim ću se moći ponositi”

N1: Kako tumačite stavove gradonačelnice Benjamine Karić u ovome, ali i prijašnjim istupima na društvenim mrežama vezanim za praznike koji nam dolaze?

Mons. Tomašević: Javna riječ ima posebnu težinu. I osobno sam primio poruke pojedinih katolika u Sarajevu koji izražavaju čuđenje takvom reakcijom. Kao dugogodišnji građanin Sarajeva volio bih da uvijek imam gradonačelnika ili gradonačelnicu kojim ću se moći ponositi. Uključujem u svoje molitve i sadašnja poštovanu gradonačelnicu da pronađe uvijek dobre i ispravne riječi i da uvijek dobro govori i dobro čini. Naravno, to nije uvijek lako. Ne želeći dijeliti savjete, mogu reći kako se osobno nastojim postaviti u situacijama kada ne pronađem prave riječi ili ne reagiram na ispravan i dobar način. Nastojim reći: pogriješio sam, a ne pravdati ono što nisam dobro rekao ili učinio. I to ljudi redovito razumiju i u takvom slučaju svaka daljnja prepirka prestaje jer svi mi znamo da nitko nije nepogrešiv. Volio bih da i mi širom Bosne i Hercegovine govorimo i činimo dobro posebno onima različitima i manje brojnima pokraj sebe jer takvi se, bez obzira o kojem je narodu riječ, nerijetko osjećaju da su pod pritiskom većine s kojom žive, a u isto vrijeme zaboravljeni od većine u vlastitom narodu.

Biskupi izražavaju zabrinutost

Generalni tajnik Biskupske konferencije, mons. Tomašević, zavšio je razgovor za N1 podsjećanjem na poruku biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine upućenu s njihovog 82. redovnog zasjedanja održanog 4. i 5. novembra 2021. u Sarajevu, a u vezi je s trenutnim stanjem u BiH.

„Biskupi izražavaju svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi. Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju da se suzdrže od teških riječi i uvreda i da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa. Očekuju također da, radi uspostave društvene sloge i pronalaženja pravednog izbornog sustava i radi provođenja potrebite ustavne i zakonske reforme, svoju pomoć pruže i predstavnici međunarodne zajednice. Tu reformu zahtijeva pravda i radi toga da bi se otklonila svaka pravna i stvarna mogućnost preglasavanja, manipulacija i dominacije, i da bi se pronašao zakonski sustav i rješenje koje će osigurati poštivanje ljudskih prava i dostojanstva u kojemu će svaki narod i manjinska grupa sama birati i imati svoje predstavnike. A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja. Potrebno je to također radi ispravljanja nepravda i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!