Mostar bez epidemioloških mjera tokom praznika: Građani zaslužuju odmor i zabavu

Vijesti 20. dec 202122:59 0 komentara
N1

Pripreme za novogodišnje i božićne praznike u punom su jeku. U gradu na Neretvi ulice odišu prazničnom atmoferom uoči Božića, a osim najradosnijeg katoličkog praznika nestrpljivo se čeka i novogodišnja noć. Organizatori najavljuju dobru zabavu, ali i mnoštvo posjetitelja s obzirom na to da brojni bh. i evropski gradovi ove godine nemaju javni doček.

Ukrašen grad, pjesma, gužve i osmijesi karakteristični su za posljednje dane mjeseca decembra, baš kao i blagdanska kupovina – od slastica pa do poklona za najbliže.

“Malo za unuke poklona i to bi bilo to”, govori nam Mostarka Nada.

A do samog Božića i Nove godine na šetalištu svakodnevna zabava, u kojoj najviše uživaju mališani, iako je i sve više i posjetitelja iz drugih gradova.

Svakog dana i večeri sve do Nove godine na bini na šetalištu održavat će se programi i koncerti, kako za djecu, tako i za odrasle. A novogodišnju noć Mostarci će provesti uz hrvatsku pjevačicu Indiru Levak, nekadašnju članicu grupe Colonia, dok je prvi dan nove godine rezervisan za Josipa Palametu i “Dva i po čovjeka”.

Veliki broj posjetitelja iz drugih gradova

“Imamo jako dobru posjetu, vidimo da je veliki broj ljudi iz Dalmacije, Sarajeva i iz Tuzle, što mi je jako drago. Mostar je turistički grad i u ovim uvjetima koji vladaju u cijelom svijetu, imamo dosta gostiju i zadovoljni smo”, poručuje Sanela Ćorić-Mešić, članica organizacijskog tima adventa.

Tako će, nadaju se, biti i za novogodišnju noć. S obzirom na to da glavni grad zbog epidemioloških mjera neće imati javni doček, veći priliv gostiju očekuje se upravo u Mostaru. Pitali smo građane gdje planiraju dočekati Novu godinu.

“Ovdje na šetalištu, jer Indira dolazi. Hvala Bogu pa se nešto pozitivno događa, ovako bi trebalo često biti”, poručuju nam Mostarci.

“Na Zlatibor u Srbiju, ovdje ćemo provesti blagdane, a onda idemo dalje”, odgovor je jednog od upitanih.

Neki nam odgovaraju kako će vjerovatno biti kod kuće, drugi rade, dok nam još jedna Mostarka odgovara kako će početak 2022. godine dočekati “uz Indiru”.

Privatni smještaj je skoro pa popunjen

Privatni smještajni kapaciteti za kraj mjeseca skoro su popunjeni, tvrde u Turističkoj zajednici. Očekuje se da će se to uskoro dogoditi i sa hotelskim smještajem.

“Otkazivanje dočeka Nove godine u okruženju uticat će na to da Mostar ove godine bude dosta dobro popunjen, jer sve manifestacije koje su predviđene i koje su već krenule, kao i lijepo vrijeme, utiču da sve više gostiju na prvom mjestu iz BiH ali i regiona dolaze u Mostar”, naglašava nam Semir Temim, zamjenik predsjednika Turističke zajednice HNK.

Iako je izazovno vrijeme zbog epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom, veliki broj građana oduševljeno gleda na izostanak epidemioloških mjera u Mostaru kao i na sam javni doček.

Da je odušak potreban smatra i mostarski gradonačelnik. Nakon iscrpljujuće godine i brojnih mjera opreza, građani, poručuje on, zaslužuju odmor i zabavu na otvorenom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!