Mostar dobiva prvi kafić za pse: Okupljalište za ljubitelje životinja, ali i utočište (FOTO)

Vijesti 01. nov 202320:08 0 komentara
Hercegovina.info

Mostarski vlasnici četveronožnih ljubimaca dugo se u gradu osjećaju diskriminirano jer nema javnog prostora namijenjenog za pse. Ono što nije uradio Grad, uradila je jedna privatna inicijativa. Tako vlasnici i ljubitelji kućnih ljubimaca u Mostaru uskoro dobivaju nešto jedinstveno, naime, na mostarskoj Spajalici otvara se kafić za pse.

Planiraju zaposliti osobe s invaliditetom

Ekipa iz mostarskog skloništa za životinje „Šapica“ stoji iza ove jedinstvene ideje, a pripreme za otvorenje u punom su jeku.

Kafić, koji je posjetila ekipa portala Hercegovina.info već je dobio obrise, skoro je završena igraonica za pse opremljena igračkama i krevetima da malo odmore nakon naporne igre, a psi će moći i slobodno hodati i igrati se po cijelom prostoru kafića dok vlasnici piju kavu i druže se međusobno.

Inicijatorica ideje i glavna i odgovorna, Ana Omanović kaže za Hercegovina.info kako je trenutno u fazi traženja osoblja, a kako će cijelo poslovanje ovoga unikatnog mjesta biti prožeto humanističkom notom, planira zaposliti dvije osobe sa invaliditetom.

„Na jednom mjestu imamo pano sa fotografijama pasa i mačaka koje treba udomiti. Imamo četiri ili pet ljudi u potrebi kojima redovno pomažemo, zamolimo ih da urade za nas neki sitan poslić, pričuvaju psa ili operu zavjese kako bi se osjećali korisno, a ne kao da primaju milostinju”, govori  Ana.

Na pitanje otkud ideja za ovaj kafić, Ana objašnjava: “Kafić otvaram najmanje radi sebe. Nemam s mojim psom, Betom gdje u gradu popiti kavu. Žao mi je da čeka u autu dok sam ja u kafiću i ideja nam je bila da napravimo neku kombinaciju, da možemo pomoći i sebi i psima i ljudima”, kaže ova mostarka poznata po nesebičnoj pomoći i spašavanju ugroženih životinja.

Prostor za ljubitelje životinja, ali i za sve ljude u potrebi

Beta, kujica po kojoj će kafić nositi ime nekada je bila agresivan pas koji je napadao sve redom. Ana ju je pronašla bolesnu i napuštenu u mostarskom naselju Rodoč i otada su najbolje prijateljice. Beta je danas domaćica ovoga kafića i jedan od najmirnijih i najdruštvenijih pasa u gradu.

Hercegovina.info

“Volimo sve vrste pasa i svi su dobrodošli”, poručuje ženska ekipa koja se posvetila uređenju i adaptaciji prostora pored kompleksa Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

A sam pronalazak prostora bio je trnovit.

“Ideja postoji odavno i dugo sam tražila prostor za ovaj kafić i s kim god sam razgovarala od vlasnika poslovnih prostora, na moju ideju su reagirali negativno. Kad sam primijetila da se na ovom mjestu zatvara kafić koji je donedavno radio, odlučila sam uzeti ovaj prostor”, istakla je Ana.

A prostor će dobiti ne jednu, nego više namjena.

“Planiramo različite edukacije, kako za pse, tako i za vlasnike. A u ponudi ćemo imati i razne poslastice, hranu za pse, higijenske potrepštine i ostalu opremu potrebnu vlasnicima krznenih ljubimaca”, kažu  djevojke iz pet caffe Beta Mostar.

Cijeli priču pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!