Mostar i dalje pun turista, lijepo vrijeme izmamilo ljude na ulice

Vijesti 08. okt 202319:16 0 komentara

Nastavlja se miholjsko ljeto u BiH, koje se posebno osjeti na ulicama Mostara, gdje temperature zraka ovih dana dosežu i 30 stepeni. Građani i turisti, kojih ni u postsezoni ne manjka, uživaju u toplom i ugodnom vremenu. Visoke temperature bi prema najavama meteorologa trebale potrajati do sredine oktobra.

Produženo ili prema narodnoj meteorologiji miholjsko ljeto izmamilo je građane Mostara na ulice, ali i privuklo domaće i strane posjetitelje u ovaj grad.

“Ovo lijepo vrijeme nam je, evo vidimo, i produžilo turističku sezonu. Turista još uvijek ima, naravno ne u onom broju koliko je bilo do nedavno, ali siguran sam da ćemo i u narednom periodu isto rušiti rekorde koje smo rušili i ovoga ljeta. I Mostar i Hercegovina definitivno turističku sezonu imaju minimum osam do deset mjeseci i u narednom periodu nas očekuju događanja, manifestacije koje privlače, na prvom mjestu, i domaće turiste i turiste iz čitavog regiona, a veliki je broj turista koji u okviru tih balkanskih i mediteranskih tura posjećuju i Mostar i Međugorje i druge naše destinacije koje se nalaze u sklopu tih tura“, kaže Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

N1
N1
N1
N1
N1

Stara jezgra je ono što strane turiste najviše interesira.

“Mislim da mi se sviđa kombinacija munara, dopada mi se mješavina religija, a najviše mi se dopadaju ljudi. Jako su ljubazni i gostoljubivi”, kaže posjetiteljica iz Irske.

Drugi su oduševljeni arhitekturom, Starim mostom, ali i lijepim vremenom.

“Arhitektura je jako lijepa i, očigledno, ovaj most je prilično nevjerovatan, ljudi su ovdje ljubazni, i nadamo se da ćemo uživati ovdje ostatak dana. A vrijeme je u svakom slučaju ljepše nego kod kuće”, smatra jedan od turista.

U sunčanim oktobarskim danima i temperaturama, nešto višim nego prethodnih godina, građani Mostara i turisti bi, prema trenutnim prognozama meteorologa, mogli uživati do polovine mjeseca.

“Pa vjerovatno će miholjsko ljeto ili lijepo vrijeme potrajati barem do polovine ovog mjeseca, kada bi po trenutnim prognozama moglo doći do promjene vremena, u smislu zahlađenja i prvih ozbiljnijih kiša u drugom dijelu mjeseca i u 11. mjesecu. Što se tiče temperutara one jesu toplije, međutim ako analiziramo neke slične situacije koje su se događale kroz blisku ili daleku prošlost, one su sasvim normalne s te strane razmišljanja”, pojašnjava mostarski meteorolog Zoran Zadro.

Inače, prema narodnom vjerovanju miholjsko ili bablje ljeto naziv je za meteorološki fenomen koji karakterizira stabilno vrijeme i neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine koje se mogu zadržati i do polovine novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!