Mostar: Trgovine angažuju zaštitare jer se krade sve – od putera do kroasana

Vijesti 04. dec 202210:40
Izvor: FENA /Arhiva

Zbog rasta cijena u posljednje vrijeme je zabilježen porast krađa pa tako se krade i hrana koja je u oktobru na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovkinje iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade “iz navike”.

“Krade se sve, a najviše puter, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec smo angažovali i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade puter i to onaj mali od 20 grama”, kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je puter vratila.

Uposlenica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba.

Ona, ipak, smatra da ko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.

Mnoge se krađe i ne prijavljuju

Obje sagovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

“Ako neko ukrade paštetu, šta mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju”, napominje jedna od njih.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

“Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata kaznenog djela”, ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP tačnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom januara 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte te da se krade ono što provalnici nađu u domovima, odnosno, poslovnim objektima.

Tužilaštvu HNK također je upućeno pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reaguje po službenoj dužnosti te što se događa ako neko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta odgovor nije dostavljen, piše Fena.

Komentari

Vaš komentar