Mostarci različito o neradnoj nedjelji: “Donijet će više štete, nego koristi”

Vijesti 29. mar 202219:29 3 komentara
N1

Rad nedjeljom na području grada Mostara uskoro postaje prošlost. Gradsko vijeće usvojilo je odluku o zabrani rada nedjeljom, što je izazvalo različite rekacije poslodavaca, radnika, ali i građana.

Za Emiru Kurtović, vlasnicu trgovine nedjelja je neradna već duži niz godina. Iako je Odluka o zabrani rada drugog dana vikenda ne dotiče, tvrdi da je dobra i prijeko potrebna onima koji nemaju slobodan dan u sedmici.

“Ja kao privatnik sam sama sebi ukinula nedjelju. Dvadeset dvije godine sam u trgovini, mislim da radnicima treba odmor barem jedan dan, dan za porodicu i dan za pobjeći od obaveza. Imam djecu kući i oni u subotu poslijepodne kažu ‘jao mama super, sutra je nedjelja, pa ti ne radiš'”, govori nam Emira Kurtović.

Radnici bez slobodnog dana u sedmici ovakvu odluku dočekali su sa oduševljenjem.

No radnici i većina poslodavaca ne razmišljaju isto. Neradna nedjelja, smatraju pojedini poslodavci, donijela bi više štete nego koristi, posebno u jeku turističke sezone, kada je nedjelja jedan od boljih pazarnih dana. Stoga je data mogućnost da se za neradni dan može izabrati bilo koji drugi dan u sedmici, što je većini prihvatljivija opcija.

“Izabrao bih jedan od radnih dana, čak bi mi osobno to bilo bolje da mogu završiti privatne stvari. Nedjeljom nije dobra opcija jer ovdje dolazi mnogo turista”, naglašava Mirsad Jašari, koji je vlasnik slastičarne.

Nedjeljom, praznicima, te neradnim danima, trgovinama koje se bavi prodajom pekarskih proizvoda, te cvjećarama rad će biti omogućen u periodu od 7 do 12 sati.

“Radom do 12 sati ne dobijamo ništa, bacit ćemo sve što napravimo. Bolje ne otvarati nikako nego raditi nekih četiri ili pet sati”, mišljenja je vlasnik pekare Izudin Karađuz.

Više o tome kako je došlo do usvajanja ove odluke, ali i o odredbama vezanim za neradnu nedjelju u gradu na Neretvi, u prilogu Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare