Mostarski aerodrom bez putnika i letova, avioni prizemljeni, red letenja prazan

Vijesti 16. jul 202119:06 2 komentara

Zračna luka Mostar i dalje je bez redovnih linija – u ovoj godini niti jedan linijski putnički avion nije sletio. Iako se s nestrpljenjem čekalo najavljeno oživljavanje linija ka Njemačkoj, tačnije Duseldorfu i Sttugartu, i to u sklopu aranžmana Eurowingsa po svemu sudeći do toga neće doći, jer je ovaj njemački avio-prevoznik ipak odustao od prvobitne ideje, i otkazao sve najavljene letove prema gradu na Neretvi.

Mostarski aerodrom bez putnika i letova, avioni prizemljeni, red letenja prazan. Posljednji avion na ovu pistu sletio je u decembru prošle godine – u kojoj su kroz Zračnu luku prošla tek 1.374 putnika. Hercegovci su stoga primorani letjeti iz Sarjeva, Splita, Dubrovnika i drugih gradova.

Velika očekivanja u 2022. godini

“Ove godine nismo imali redovnih linija na Zračnoj luci Mostar. Nastavak redovnog zračnog prometa možemo očekivati u 2022. godini”, kazao je Ivan Ljubić, v.d direktora Zračne luke Mostar.

Velike nade polagale su se u njemački Eurowings koji je najavio svoj red letenja za juli i august ove godine. Plan kompanije bio je prometovati na direktnoj liniji Mostar-Düsseldorf jednom sedmično, no pretpostavlja se da je niska potražnja uzrokovana novim mjerama na graničnim prelazima natjerala kompaniju na otkazivanje planiranih operacija na ovoj liniji.

“Ova godina će nažalost biti jako loša zbog otkazivanja, a u 2022. godini imamo velika očekivanja naravno uz prestanak svih zakonskih i drugih ograničenja za našu državu koje je donijela pandemija Covida 19”, istaknuo je Ljubić.

Zračna luka finansira se od pružanja usluga avio-kompanijama, pa su novac za plate i doprinose za oko 60 radnika obezbijedile federalne i kantonalne vlasti, a svoj doprinos će prema riječima gradonačelnika dati i vijećnici Gradskog vijeća.

“Tu smo da rješavamo probleme. I vijećnici i ja smo svjesni šta trebamo napraviti, odlučni smo da to provedemo, da probamo što više struke uvesti u ta poduzeća, radi se o 10 javnih poduzeća između ostalog i Aerodrom koji se bori sa svojim problemima, ali mislim da ćemo uspjeti do kraja godine da nađemo nekakvo svjetlo na kraju tunela kako bismo izašli iz ove agonije”, istaknuo je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Budućnost aerodroma je neizvjesna

A ogromne gubitke trpe i turistički radnici, jer bez letova, nema ni turista.

“Znam da nema putnika, nema turista i znam da je to velik udarac pored svih ovih problema koji nas prate u turizmu da je to još jedan veliki udarac za turizam, jer nema gostiju koji dolaze u Zračnu luku”, kazao je Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice HNK.

Iako posao na Zračnoj luci nije cvjetao ni prije pandemije, ona je dodatno otežala situaciju, jer je pad za vrijeme pandemije iznosio skoro 96 posto i to je ustvari najveći pad broja putnika u regiji. I godinu dana poslije budućnost aerodroma je neizvjesna, a uprava vjeruje da bi naredna godina mogla donijeti preokret u poslovanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare