Mostarski muftija Salem Dedović: Nesreća nas je sve ujedinila

Vijesti 15. okt 202414:12 > 14:18 0 komentara

U haremu “Jasen“ u Jablanici u toku je klanjanje dženaza-namaza koju predvodi reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Salem Dedović, mostarski muftija u svom obraćanju se prvo zahvalio svima na pomoći.

“Hvala svima. Hvala i u moje ime. Otišli su sa ovog svijeta kao mehrumi na ispravnom putu. Borili su se sa neviđenom nesrećeom. Borili su se da spase svoje vlastite živote. Neki su spašavili živote drugih. To zaslužuje epitet onih koji su na Božijem putu. Zadobili su taj status. Ova dženaza je velika opomena svima nama ljudima. Ljudi koje raspoznajemo ovaj svijet, i iz tog izvlačimo pouke. Nesreća nas je sve ujedinila. Ujedinila je sve narode i religije”, naveo je.

Potom je dodao:

“Pokazali smo zajedništvo u teškim trenucima. Pokazali smo i trebali bi da vidimo kolika je nemoć naših života i prolaznosti naše na ovom svijetu. Treba li bi da se uhvatimo svi za uže spasa. Treba li bi da se usmjerimo puta dobra, zajedništva, solidarnosti. Jablanica je imala solidarnost u ovim danima. Molim Boga da se smiluje ovim našim merhumima. Bude im milostiv, na danu konačnog svođenja računa i pređe preko njihovih hrđavih djela. Oni su otišli na Božijem putu”.

U razornim poplavama i klizištima koje su pogodile dijelove BiH poginulo je 26 osoba. Osim 19 osoba iz Jablanice, poginule su četiri osobe iz Konjica, a tri na području Fojnice.

Nakon što su pronašli tijelo posljednje žrtve u Donjoj Jablanici, spasioci su nastavili potragu za još jednom nestalom osobom u Konjicu.

Više čitajte u našem Live blogu OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!