Mostarski studenti traže da se najbolji među njima oslobode plaćanja školarine

Vijesti 08. jan 202117:19 1 komentar
N1

Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru je, na protokol Univerziteta prema Senatu i Upravnom odboru, službeno uputila Inicijativu o oslobađanju plaćanja upisnine i školarine najboljih učenika i studenata.

Inicijativa se odnosi na dobitnike priznanja “učenik generacije” koji bi prilikom upisa svoje prve godine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” bili oslobođeni plaćanja upisnine i školarine u oba semestra tokom prve godine studija.

“Smatramo kako bi to bio dodatni podstrek i motiv za vrijedne učenike i tada brucoše, a Univerzitet bi dobio najbolju moguću promociju, jer bi usvajanjem ove inicijative na pravi način vrednovali i cijenili trud, rad, zalaganje i ostvareni uspjeh.Drugi dio iste inicijative odnosi se na studente starijih/viših godina studija, odnosno konkretan prijedlog jeste da se po jedan student sa svakog fakulteta i univerzitetskog studija sa najvišim prosjekom ocjena u toku prethodne akademske godine, oslobodi plaćanja školarine u oba semestra naredne akademske godine”, navode iz Unije.

Konačnu rang – listu nagrađenih, odnosno studenata oslobođenih plaćanja, prema ovom prijedlogu, usvajao bi Senat, po prijedlogu naučno-nastavnih vijeća.

“U Uniji studenata smo mišljenja kako je ovo dobra inicijativa i da je vrijeme da se najbolji među nama počnu istinski cijeniti, a njihov uspjeh, odricanje i dosadašnji trud na pravi način valorizovati. Za usvajanje ove inicijative Unije studenata potrebna je podrška članova Senata Univerziteta i Upravnog odbora“, kazali su iz Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare