Mostarski vatrogasci osim sa požarima bore se i sa zmijama: “Nabavili smo sami od sebe alat da to riješimo”

Vijesti 05. jun 202411:43 > 12:46 1 komentar

Mostarski vatrogasci sve češće idu na intervencije vađenje zmija iz automobila, ali i šupa, kuća i okućnica. Na vratima smo požarne sezone u Hercegovini. O svemu je govorio Petar Jurić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Kada je riječ o zmijama, Jurić ističe koja je to zmija koju najčešće uklanjaju.

“Poskok je ta najotrovnija zmija u cijeloj Evropi i kod nas je najzastupljenija i najčešće zmije koje uklanjamo su poskoci”, objasnio je Jurić.

Mostarski vatrogasci su sami od sebe nabavili alat u borbi sa zmijama te je Jurić dao i nekoliko savjeta.

“Standardni savjeti da paze svoju okućnicu da bude sve uredno, pomoćne prostorije, garaže, šupe budu uredne i čiste i da se pazi šta se nalazi unutra. Ako vide zmiju da zovu vatrogasce i mi pokušavamo učiniti sve možemo i nabavili smo alat sami od sebe da riješimo to”, rekao je on.

Neophodna oprema

Što se tiče opreme, Jurić je naveo šta im je neophodno da gradska administracija Mostara nabavi u narednom periodu.

“Mostaru su potrebne vatrogasne autoljestve za gašenje i spašavanje s visine. Mislim da Grad ima mogućnsoti to nabaviti vozilo koje je skupo to je činjenica ali čija je nabavka opravdana”, istakao je Jurić.

Na kraju je pozvao da svi nivoi vlasti olakšaju dozvole zračnim snagama kako bi one u hitnim slučajevima odmah bile operativne pogotovo ljeti kada je sezona vrućina i velikih požara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare