Može li najaktuelniji spor ugroziti čak i lokalne izbore u BiH?

Vijesti 08. jun 202421:24 0 komentara
N1

Sredina je godine, državnog budžeta nema. Ovoga puta, vlast se spori u vezi sa raspodjelom prihoda od putarina. U pitanje se može dovesti i održavanje lokalnih izbora. Ni dvije milijarde evra iz Plana rasta za Zapadni Balkan, nisu ubrzale njegovo usvajanje. Ima li rješenja?

Funkcionisanje države temeljeno na uslovljanjima i stranačkim potkusurivanjima slika je koju građani BiH gledaju već godinama. Šesti je mjesec bez budžeta. Iz resornog ministarstva tvrde da je fiskalni okvir donesen. Poznat je i iznos. Sporna je raspodjela novca koji je prikupila Uprava za indirektno oporezivanje.

“Zašto kompromis ovdje ne mogu da postignu? Zato što nisu spremni žrtvovati svoj trenutni politički rejting kod svojih glasača u izbornoj godini. Kako bi napravili nešto što je za opšte dobro. I to se iz godine u godinu ponavlja”, podsjetio je urednik portala Capital, Siniša Vukelić.

Novac priklupljen iz indirektnih poreza dijeli se među entitetima bez većih problema. Osim, trenutno, kada treba rasporediti sredstava od putarina na autoputevima. Finalna metodologija za raspodjelu sredstava od putarine za izgradnju autoputeva još nije usvojena, pa je na računu UIO BiH akumuliran iznos od 262 miliona KM neraspoređenih prihoda. Trenutni način raspodjele vrši se tako da se prihodi prikupljeni po osnovu posebne putarine svakog radnog dana dijele na sljedeći način: 10 posto rezerva, ostatak prihoda od putarine dijeli se: Federacija BiH 59 posto, Republika Srpska 39 posto i Brčko distrkit dva posto, što je za FBiH sporno. Resorni ministar finansija koji dolazi iz reda SNSD-a jasan: bez podjele viška, nema ni budžeta.

“U septembru prošle godine je sazvana jedina sjednica Savjeta UIO, kojom predsjedava ministar finansija. Donesena je odluka o kvartalnom rasporedu koeficijenata za raspored PDV-a po kojem je Republici Srpskoj po tom kvartalu dodijeljeno 100 miliona KM više i nikad više taj Savjet nije sazvan. Oni uvijek usvajaju privremene koeficijente, trebali su to učiniti za 4. kvartal prošle godine, za prvi kvartal ove godine, dakle, to je već 300 miliona KM koji su otišli prema budžetu RS”, naglasio je predsjednik Stranke za BiH (SBiH), Semir Efendić.

To znači da se sjednica izbjegava da ne bi došlo do poravnanja, stava je Efendić i konstatuje da je svemu tome kumovala “Trojka”, što im se sada obija o glavu. Sve državne institucije funkcionišu po Odluci o privremenom finansiranju, drugoj od početka godine, koja će trajati do kraja ovog mjeseca. Najdeblji kraj izvlače mali korisnici budžeta, odnosno, najranjivije kategorije.

“Bojim se da tu postoji kombinacija nekih stvari, jedne indoletnosti vlastodržaca i, uopšte, njihovog manjka sluha i empatije za korisnicima budžeta, da kažu: hej, ljudi, na stranu sve naše razmirice, neizmireni računi, mi sve ovo moramo usvojiti”, poručio je profesor finansija Sanel Halilbegović.

Do tada, bez Budžeta nema ni pristupa novcu Plana rasta EU za Zapadni Balkan koji iznosi šest milijardi evra, od čega je 1,8 milijardi predviđeno za BiH.

Više detalja u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!