Može li preregistracija firmi spasiti milionske poslove ili će crna lista postati još duža?

VIDEO 01. aug 202422:46 0 komentara
Ilustracija/Canva

Javni novac više ne mogu dobivati tvrtke bliske vlastima u RS, koje su pod američkim sankcijama, Umjesto toga, počela je reorganizacija. Novo ime, novi slogan, ali na ključnim pozicijama isti ljudi. S radom je počeo “Invictus Technology Group”, a oformirli su ga nesankcionirani članovi uprave, sankcioniranog “Infinity International Groupa”. Žele nastaviti ugovaranje milijunskih poslova, usprkos upozorenjima o mogućem proširenju crne liste.

Početak mjeseca donosi početak rada nove grupacije na tržištu sa starim, poznatim licima. Latinska riječ, nepobijeđen, u srži je naziva grupacije koja okuplja firme koje su formirali rukovodioci kompanija koje su sankcionisane 18. juna, a koje su djelovale pod okriljem “Infinity international group”.

“Ovo su nove kompanije, potpuno nova priča koja počinje iz nule. Mi imamo pravo da pokušamo da ostvarimo saradnju, da spasimo ono što se spasiti da”, saopštio je Bojan Vujić, direktor ‘Invictus Technology Group’.

“Invictus” je tako došao umjesto “Infinitya”, ali još nije poznato hoće li preuzeti unosne poslove koje je imao “Infinity” i povezane firme. Iako, kako je više puta naglašeno, počinju od nule, u novoformiranoj grupaciji računaju na nastavak saradnje sa institucijama na projektima koji su već u toku. Ipak konkretni ugovori još nisu potpisani.

“Ono što recimo evo na početku mogu da kažem jeste da će sigurno prema dosadašnjim informacijama sigurno prema sadašnjim informacijama pet ili šest ugovora biti raskinuto, jer ne možemo da realizujemo bankarske garancije kako bi oni bili realizovani”, dodao je Bojan Vujić, direktor ‘Invictus Technology Group’.

Od novog sistema fiskalizacije, projekta e-beba, pametni parking, IT rješenja za Poresku, Geodetsku upravu, Elektroprivredu, Šume Republike Srpske – cijeli je niz projekata koje su u javnom sektoru realizovale 18. juna sankcionisane kompanije povezane sa Infinity international group. S obzirom na te milionske ugovore pitanje je šta će biti dalje sa tim poslovima.

U Vladi Republike Srpske zbog tog otvorenog pitanja ne brinu. Ministarka finansija koji sa sankcionisanim firmama ima dva ugovora vrijedna milione, ne brine.

“Projekte koje mi imamo je dobio konzorcijum nije nijedna ta firma sama. Ove firme koje su sad pod sankcijama i ne rade trenutno, iz konzorcijuma rade druge firme koje nemaju veze sa tim firmama. Projekte ćemo završiti”, naglasila je Zora Vidović, ministarka finansija RS.

Iako se direktor “Invictus Technology Group” zaklinje u transparentnost na današnjoj konferenciji za medije nije se moglo čuti o licima koja stoje iza cijele priče, modelima finansiranja ili uslugama koje će pružati. S obzirom na sve okolnosti pitanje je da li zaista za novoformiranu grupaciju ne postoje rizici od sankcija.

“Svako ko se imalo potrudio da čita nešto na OFAC-ovom sajtu, a sve je dostupno zaista. Oni imaju takva pravila, jači su, mogu da nam diktiraju i očito moraju da ih poslušaju, može da jasno vidi koji su koraci koji se moraju preduzeti da biste nešto spasili sa OFAC-ove liste. Tako što ste sa istim ljudima zatvorili jednu firmu i osnovali drugu, sumnjam da je to primjer transparentnosti i to što ste to na glas rekli to ne znači da vi to radite otvoreno”, stava je Andrijana Pisarević, novinarka portala Capital.ba.

I svakako ne znači da rizik od sankcija ne postoji, zaključuje se iz odgovora Američke ambasade odakle napominju da je preregistracija u svrhu izbjegavanja sankcija zabranjena prema američkim zakonima. Suptilno u odgovoru šalju i upozorenje bankama.

“Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljno preispitati svoje propise poslovanja sa klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD-a pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije”, naveli su u odgovoru za N1.

Lica povezana sa “Infinity” grupacijom izašla su navodno iz medijskog biznisa, a posljednji pokrenuti medijski projekat koji se dovodio u vezu sa Dodikovima prestao je da postoji.

Više detalja u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!