Može li rat u Ukrajini ušutkati retoriku podjela i opasnih najava u BiH?

Vijesti 08. mar 202219:26 > 21:40 0 komentara

Rat u Rusiji, barem u političkoj komunikaciji, odrazio se i na BiH. Komunikolozi analiziraju poruke političkih lidera. Zaključuju: u odnosu na prethodne mjesece one su drugačije. Šta nam to govori i šta nas očekuje?

Da li će rat? Vjerovatno najčešće pitanje koje su bh građani postavljali prethodnih mjeseci. Rat se desio, ali ne u BiH. Slike užasa i patnje.

S druge strane šutnja. Bh političari, prvih dana invazije, bez opširnijih komentara i polemike.

“Šutnja je izazvana nekom vrstom straha. Šta slijedi nakon agresije na Ukrajinu? Ruska agresija će dugo trajati, brutalna je… kako ona bude sve brutalnija zapad će nastojati da očisti Putinove džepove u Evropi”, kazao je Sead Numanović, analitičar.

Iz tog džepa, smatraju analitičari, odavno viri Milorad Dodik. Upravo od njega čuli smo pozive na smirivanje i neutralnost.

“Treba se zaustaviti na ovoj priči, da budemo neutralni. Ostavite nas na miru. To svi razumiju mislim čak i u Evropi. Ali pošto smo se već podijelili sada ćemo postati. Vidjeli ste Borela koji kaže da je moguće da pređe na Zapadni Balkan. Ja ne mislim da je moguće. Mislim da je to dio propagande”, kazao je Dodik.

Neutralni Dodik u jeku invazije telefonirao je, kao rijetko koji evropski političar, sa Lavrovom. Istaknuta je spremnost da se provedu aktivnosti koje će dovesti do realizacije dogovora nastalih u decembru. Šta te aktivnosti podrazumijevaju – nije objašnjeno. Uslijedile su reakcije:

“Ako je to nešto usmjereno protiv BiH onda je moja poruka: radite uzaludan posao. Ako je usmjereno protiv BiH neka se okanu toga”, kazao je Šefik Džaferović, član predsjedništva BiH.

A dane invazije u Ukrajini Dragan Čović, kažu analitičari, provodi u tišini. Bakir Izetbegović je za to vrijeme bio u Danskoj gdje je održao skoro pa predizborni skup. Ovakvo ponašanje, ali i pozivi na smirivanje – pokazuju nešto drugo:

“Mislim da naši političari nisu bili svjesni koliko su hodali po žici proteklih godina, naročito zadnjih mjeseci i koliko njihova dosadašnja retorika može izazvati, nećemo reći ratni sukob, ali sigurno pojedinačne incidente koji mogu narušiti sigurnost. Upravo zbog toga mislim da će naši političari biti oprezniji u narednom periodu”, smatra Mirza Mehmedović, komunikolog.

“Za očekivati je da će doći do velikog preslaganja političke scene u BiH, barem u godini pred nama”, dodaje Numanović.

Nakon stvaranja atmosfere u kojoj su građani bili u konstantnom strahu dolaze bolji dani, prognoziraju analitičari, odnosno dani obilježeni većim angažmanom međunarodne zajednice. Retorika podjela i opasnih najava, dodaju, biće ušutkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!