Može li Sarajevo drugačije: Direktor turističke zajednice tvrdi – srušene zgrade su turistima ‘WOW’

Danas se pozdravljamo sa jubilarnim 30. Sarajevo Film Festivalom. Još jedno izdanje počastilo nas je sa stotinama filmova, atraktivnim gostima i glamurom na crvenom tepihu, pregrštom zabave, ali... Postoji i nešto što se mnogo rjeđe komentariše, uglavnom iz pristojnosti. Kako grad izgleda za vrijeme SFF-a? Festivalski trg okružuje svakodnevnica građana - previše ruševina, sivih i neobnovljenih fasada, smeća na ulicama. Zar je sve ovo tako teško dostižno za glavni grad Bosne i Hercegovine i filmski centar cijele Jugoistočne Evrope?

Može li bolje, kakva je evropska praksa, i u čemu leže domaći problemi – pitali smo direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Harisa Fazlagića, i arhitekta Haris Piplaša.

Počeli smo sa jednostavnim pitanjem – kako vam izgleda grad?

“Meni grad izgleda prelijepo. U turističkom smislu, ljudi koji dolaze ovdje su jako zainteresovani za ‘dark’, odnosno ratni turizam. Nama jeste porazno da imamo ovakvo stanje i fasade nakon 30 godina, ali oni i zbog toga dolaze u Sarajevo. Turistima je vidjeti srušenu zgradu WOW, mi možemo makar zgradom da mu dočaramo to da je ovdje bila opsada, o čemu im pričaju turistički vodiči”, odgovara direktor Turističke zajednice KS, Haris Fazlagić.

Dodaje kako to ipak nije opravdanje da se stanje ne popravlja.

S druge strane, arhitekta Haris Piplaš ističe kako je poseban problem činjenica da se institucionalni okvir u Sarajevu, nakon raspada stare države nikada nije adaptirao i promijenio, odsnosno da je mnogo i onih ‘sivih zona’ za koje nije sasvim jasno ko njima rukovodi.

Pojasnio je šta su radili pojedini evropski primjeri koji su bili u istoj situaciji, a i grafike N1 pokazuju da nije potrebno mnogo toga kako bi situacija izgledala znatno bolje.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Recimo, Riga u Latviji je bila potpuno uništena nakon Drugog svjetskog rata, a imali su i mnogo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Napravili su agenciju za preporod grada. Ona je ujedinila i privatnike i građane, te akademski i javni sektor. Agencija je osnovala fond za nove projekte kojima bi se riješili problemi. Sada, kada gledate fotografije Rige iz 1990. i 2010. izgleda vam kao totalno drugačiji grad. Pojedini dijelovi grada izgledali su kao Sarajevo danas, a sada su postali prelijepa turistička atrakcija”, istakao je.

Drugim riječima, pojašnjava Piplaš, Sarajevu trebaju nove instance i institucije koje bi se bavile transformacijom grada.

Šta je sa novim urbanističkim planom za Sarajevo?

Piplaš ističe da se aktuelni problemi neće riješiti ni urbanističkim planom, s obzirom da je, po njemu, izrađen u arhaičnom kontekstu ideja koje su stare već desetljećima. Istovremeno, današnje paradigme podrazumijevaju pametne i održive gradove, a mnogi koji su imali dosta manje potencijala od Sarajeva, u tome su do sada puno uspješniji.

“U 20. vijeku gradili smo gradove da budu funkcionalni. Sada, ta paradigma je totalno prevaziđena. Mi se nismo prilagodili paradigmi o razmišljanju o budućnosti Sarajeva. Sarajevo ima ogroman potencijal kojeg moramo da aktiviramo. Mi samo moramo adaptirati institucionalni okvir”, insistira Piplaš.

Sarajevo se mora dovesti do tačke da se turisti prestanu diviti isključivo onome što je ostalo iz osmanskog ili austrougarskog perioda, a do toga, dodao je, neće dovesti trenutni urbanistički plan.

No, istini za volju, nikakvi naročiti planovi nisu nužni da bi grad bio čišći, sa više javnih toaleta, kanta za smeće… U čemu je trenutni problem?

“Ne treba tu velepamet. Mi na razne načine pokušavamo zaobići sistem da vidimo kako možemo pomoći. Tako smo otvorili poziv i ponudili sve lokalne zajednice u KS da nam dostave projekte infrastrukturalne koje bismo mi sufinansirali. Nadalje, na jednoj cesti u Sarajevu nadležnosti dijele i FBiH i država, to je luđačka košulja koju ne znamo kako zaobići”, rekao je Fazlagić.

Ipak, fotografije će potvrditi, nadležnosti nisu baš uvijek problem.

Mješalica na festivalskom trgu: Radovi odmah do crvenog tepiha

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!