Može li se veća cijena za transport plina ‘obiti o glavu’ građanima?

Vijesti 13. jan 202422:02 0 komentara
N1

Plina će biti i u Federaciji BiH i to je najvažnije. Međutim transport će u budućnosti koštati više. I nema garancije da plin neće poskupiti za građanstvo.

Federacija Bosne i Hercegovine neće ostati bez gasa. Rezultat je to dogovora koji su postigli kompanije “Sarajevo-gas” i Energoinvest iz Sarajeva. Novi ugovor, ali po većoj cijeni transporta za oko tri KM po 1.000 kubnih metara gasa biće na snazi tri godine. Podsjećamo, preduzeće “Sarajevogas” iz Istočnog Sarajeva vlasnik je gasovoda dugog 40-ak kilometara, a njime se ruskim gasom snabdijeva i Sarajevo, kao najveći potrošač ovog energenta

“Načelno je dogovoreno da cijena koja je predložena da se i prihvati, uz obavezu da se do 30.6. ove godine potvrdi od strane regulatora ili drugog nadležnog tijela RS i ukoliko dođe od odstupanja od trenutno dogovorene cijene, da će se to nivelisati kroz ugovor koji će potpisati dvije kompanije kad je u pitanju gas” naveo je refosrni federalni ministar, Vedran Lakić.

Iako direktor preduzeća iz Istočnog Sarajeva tvrdi da se veća cijena neće obiti o glavu građanima, iskustvo nas uči suprotno. Svaka zima donosi im nove izazove. Za koji god energent da se odluče, strahuju kakav će ih račun dočekati narednog mjeseca, ili hoće li, s druge strane, doći do njegove nestašice.

Nije samo inflacija kriva za poskupljenje svega i svačega u BiH, između ostalog, i energenata. Krivi su politički nosioci vlasti zbog toga što ne razmišljaju o dugoročnim rješenjima. Stoga i građani razmišljaju tako, kako preživjeti ovu zimu.

Priču donosi Tatjana Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!