Može li se zbog američkih sankcija srušiti kompletan finansijski sektor u BiH?

Vijesti 11. jul 202421:48 0 komentara
N1

Zbog američkih sankcija pojedincima i firmama u Bosni i Hercegovini mogao bi se, kažu dramatično u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, srušiti kompletan finansijski sektor u državi. Kriza bi se, dodaju, iz jednog entiteta vrlo lako mogla preliti u drugi - navode. Predstavnici sankcionisanih firmi pozivaju nadležne organe da im pomognu da sačuvaju biznis i radna mjesta.

Stoodstotni vlasnik sankcionisane Infinity grupe Đorđe Đurić i sam na OFAC-ovoj listi, povukao se iz biznisa u Bosni i Hercegovini. Kako se nezvanično saznaje, on će s gašenjem svih računa podnijeti zahtjev za gašenje svih firmi.
Stečaj, ili likvidacija otvorene su opcije za postojeće firme. Novoosnovane kompanije, poput Invictus tech group, fokusiraće se na IT sektor.

Pročitajte i ovo:

“U onom momentu kada se sve to pogasi vjerovatno se pokreće stečaj. Kada se pokrene stečaj kompanije će sve vjerovatno nestati. Sve što je imovina, ako su veća potraživanja, ta imovina je nula. Pokušacamo da sve preuzmemo u razgovoru sa bankama, da napravimo održiv model u odnosu na dio biznisa koji ćemo moći da radimo. Invictus technology group nije grupa, to je kompanija, “group” je dodato, jer je nas pet menadžera odlučilo da napravi kompaniju. Ja ću biti 35% vlasnik,tu su još neke kolege, ja ću biti i direktor te kompanije. Ta kompanija je u procesu registracije”, naveo je Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity grupe.

Milijardu i 600 miliona KM ostvario je IKT sektor u RS u prošloj godini, a premašili su 5% ukupnog prometa u entitetu, kažu u Privrednoj komori. Velike investicije u toj oblasti treba zadržati, apeluju učesnici Okruglog stola. Bosna i Hercegovina pogođena je odlukama Kancelarije za kontrolu imovine stranih osoba Sjedinjenih Američkih Država, ali je Republika Srpska posebno pogođena, tvrde u Komori RS.

“Neko će imati neku malu korist u u svemu tome. To je kao ono ne vidim šumu od drveta. Mislim da ćemo dijalogom ovo uspjeti da prevaziđemo i nastavimo tamo gdje smo stali”, stava je Aleksandar Ljuboja iz Privredne komore RS.

Banke su zbog sankcija pod velikim pritiskom, dodao je Ljuboja. A konačno se u javnosti prikazao i direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput, tvrdeći da bez obzira na pritiske, ima mnogo pitanja u vezi kojih Agencija nije nadležna. Otkriva da je bilansna aktiva u RS preko 11 milijardi KM depozita, ukupna u državi 35 milijardi KM. Same banke, dodaje – odlučuju o rizicima, bilo da su kreditni ili reputacioni.

“U slučaju OFAC-a to je taj SWIFT…Platni promet ide preko Centralne banke BIH od 1995.godine…”, izjavio je Šuput.

Bankarski sektor je ozbiljno izložen prema kompanijama koje su pod sankcijama, ističe, iako su iz Infinity grupe tvrdili da su dugovanja tek 15 miliona KM. Šuput dramatično strahuje da se zbog svega bankarski sektor može srušiti.

Opširnije u priči Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!