Mujanović: SAD imaju kapacitet da spriječe Dodika u ovome što radi

Novi dan 27. nov 202110:16 > 10:51 10 komentara
N1

Jasmin Mujanović, politički analitičar, za N1 je govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini, kazavši da se situaciji u zemlji i regiji ne može posmatrati izdvojeno, nego u širem geopolitičkom kontekstu.

“BiH je mala država i ta specifičnost političkog i ustavnog poretka je posebna, ali se nalazimo u situaciji da smo postali još jedna geopolitička fronta”, kazao je.

Komentarisao je i izostanak rezultata posjeta stranih diplomata.

“Mislim da i u Vašingtonu i u Briselu još nije došlo do jedne stvarne i dugotrajne perspektive – šta je potrebno BiH. BiH je potrebna poltika sa strane međunarodne zajednice koja će jasno stajati i zalagati se, ne samo za ustavne i političke reforme, već političke i ustavne reforme koje vode stvaranju stvarne i liberalne demokratije u BiH. Mi to još uvijek nismo vidjeli. Ugllavno se još uvijek igra oko ovih malih promjena, kojim bi se u biti nastavio ovaj sistem”, kazao je.

Mujanović smatra da SAD imaju kapacitet da spriječe Milorada Dodika u ovome što radi, ali da je to pitanje političke volje,

“Ja mislim da, nažalost, još nismo došli do te tačke gdje postoji suficut političke volje da se to uradi. Mislim da će doći do neke vrste sankcija, to je poprilično jasno u ovom momentu”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare