Muk u selu Jardol: Jučer smo sahranili još jedno dijete, strah nas je za ostale

Vijesti 29. aug 202319:21 1 komentar

Pod nerazjašnjenim okolnostima, četvero maloljetnika iz malog mjesta Jardol kod Viteza oduzelo je sebi živote u posljednje dvije godine. Njih troje od oktobra do danas. Iz razgovora sa mještanima koji ne žele pred kameru, kažu kako u posljednje dvije godine žive u šoku. Brinu se za ostalu djecu.

Da se radi o samoubistvima, potvrdili su za N1 i u MUP-u SBK-a.

U svom odgovoru navode: “Obavještavamo Vas da su u prvih 8 mjeseci tekuće godine na području Viteza prijavljena dva samoubistva koja su izvršili maloljetnici. Također, u toku 2021. i 2022.godine na ovom području prijavljena su dva takva slučaja. U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom u ovim slučajevima službenici policije su poduzeli zakonom propisane mjere i radnje.”

Iz Tužilaštva ovog kantona nisu nam odgovorili, pod kojim okolnostima je došlo do ove tragedije, niti šta je nagnalo mlade ljude da dignu ruku na sebe. Iz razgovora sa mještanima koji ne žele pred kameru, kažu kako u posljednje dvije godine žive u šoku. Brinu se za ostalu djecu i kažu, ne donosite nam novu bol, institucije treba da rade svoj posao. Jedna od mještanki nam kaže: “Zamislite kako je nama, a i tim roditeljima koji pročitaju i vide osmrtnice svoje djece u medijima. Juče smo sahranili jedno dijete. Strah nas je za našu ostalu djecu koja ovo preživljavaju.”

A očigledno je da se nešto dešava, jer u kratkom vremenskom periodu, u samo deset mjeseci, troje tinejdžera koji su se poznavali i živili jedni u blizini drugih su počinili samoubistvo. Za prvog čovjeka Viteza koji danas nije mogao pred kameru, ali je spreman da govori narednih dana, alarm je upaljen.

Čim načelnik opštine izražava zabrinutost, nešto se dešavalo sa ovim maloljetnicima od kojih je troje imalo 16, a jedno 17 godina. Pojavljuje se sve ozbiljniji problem, naročito među mladima. I u ovom slučaju tek treba da se otkrije koji su uzroci da mlad čovjek digne ruku na sebe. Da li je u pitanju bilo šta vezano za društvene mreže, utvrdiće istraga. Samo prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku, 375 osoba je sebi oduzelo život, što je više za 40% u odnosu na 2021.I iako nema preciznih podataka, povećan je broj suicida koji su izvršili upravo mladi ljudi.

Plavi telefon

Podsjećamo da je u funkciji “Plavi telefon” – anonimna linija za svu djecu i mlade. Plavi telefon je mjesto kome možeš da se obratiš kada imaš neki problem, kada se ne osjećaš dobro i kad imaš potrebu da pričaš o tome kako se osjećaš i šta te muči. Osobe koje će ti se javiti će te saslušati i zajedno sa tobom pokušati da riješe problem, da ti daju savjet kako da se postaviš u određenoj situaciji ili da te usmjere kome da se obratiš. Pozovi broj 080 05 03 05. Pozivi su besplatni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare