MUP KS oduzeo 15.000 pirotehničkih sredstava, evo kolike su kazne za prekršaje

Vijesti 31. dec 202112:45 0 komentara
N1

Mirza Hadžiabdić iz MUP-a KS apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, ali upozorava i na visoke kazne zbog njihove prodaje, kao i na one koje čekaju roditelje maloljetnika ukoliko se utvrdi da su učinili prekšraj.

“Upotreba tih sredstava je zabranjena shodno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, dakle, ona predstavlja prekršaj. Mi smo u više navrata već apelovali na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i od njihove prodaje i preprodaje”, upozorava Hadžiabdić.

Uputio je i apel prema roditeljima i starateljima maloljetne djece da djeci ne dozvole upotrebu pirotehničkih sredstava, kako bi se izbjeglo povređivanje, ali i eventualni prekršaji.

Na pitanje novinarke N1 na koji način, osim apela, nastoje spriječiti ovu pojavu Hadžiabdić naglašava da se to radi i direktnim angažmanom policijskih službenika na terenu.

“Mi smo u proteklih desetak dana više od 15 000 različitih vrsta pirotehničkih sredstava oduzeli od lica koja smo zatekli u prodaji tih sredstava. Lica su sankcionisana”, dodaje da se slične aktivnosti sprovode i sa nadležnim inspekcijskim organima, te da su rezultati vidljivi.

Pojašnjava kako su kazne za upotrebu pirothenikih sredstava u KS od 300 KM do 900 KM za osobe koje upotrebljavaju, odnosno prodaju pirotehnička sredstva. Za roditelje i staratelje maloljetne djece koja počine prekršaj kazne su od 400 do 1.200 KM, ukoliko se utvrdi da je taj prekršaj rezultat propuštanja dužnog staranja o maloljetniku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!