MUP RS o popisivanju pripadnika OS BiH: Riječ je o klasičnom policijskom poslu

Vijesti 14. mar 202221:40 17 komentara
N1

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom periodu kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji RS i tražio od istih određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija. Posebno je simptomatično da su na početku kontaktirani samo pripadnici iz reda bošnjačkog naroda. Nakon reakcije ministarstva odbrane, to je prošireno na pripadnike drugih naroda. U MUP-u RS-a tvrde riječ je o klasičnom policijskom poslu.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, tvrdi da je još prije petnaest dana obaviješten o popisu Bošnjaka u Bratuncu, zaposlenih u OSBiH, o čemu je onda obavijestio nadležne agencije. Kaže kako su se popisivali isključivo pripadnici bošnjačkog naroda, ne svi kako je to ustvrdio ministar MUP-a RS Dragan Lukač.

“Ja sam bio informisan istog dana kada je policajac u Bratuncu evidentirao Bošnjake, pripadnike OS BiH, koji su se na ovo požalili. Pitali što se dešava..Nismo htjeli reagovati dok ne vidimo šta je u pozadini jer je vrijeme teško i svi smo napeti i osjete se tenzije, pa nismo htjeli ishitreno reagovati, ali očito je da MUP RS prikuplja informacije isključivo o Bošnjacima. Ako je drugačije, neka izađu u javnost i neka kažu da li su nijednog pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti u Bratuncu komunicirali”, izjavio je Ramiz Salkić.

Ministarstvo odbrane BiH: Nejasno zašto MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a ranije su kazali kako je riječ o klasičnom policijskom poslu koje se obavlja u skladu sa propisima MUP-a Republike Srpske ili kako je za agenciju Srna izjavio ministar Dragan Lukač

“U slučaju nekog bezbjednosnog događaja i njegovog razrješenja, vanredne situacije ili pružanja pomoći prilikom zaštite i spašavanja lica i imovine ugrožene elementarnom nepogodom i slično, vrlo su korisna saznanja o licima koja posjeduju specifična znanja, obavljaju ili su obavljala specifične poslove iz sfere bezbjednosti. Njihovo profesionalno iskustvo ili određena informacija koju posjeduju, može biti od ključnog zanačaja u datom momentu i doprinijeti unapređenju stanja bezbjednosti”, saopštenje je Lukača.

Ministar Lukač ostao je nedostupan za naša pitanja, za pojašnjenja. Zbog čega popis, da li su popisivani samo Bošnjaci i da li se navodno nakon reakcije međunarodnih predstavnika od toga odustalo. Jedino što su nam kazali u kabinetu ministra je kako su o svemu ranije upoznali i EUFOR i delegaciju EU u BiH.

U EUFOR-u i delegaciji EU za sada bez odgovora .

U Ministarstvu odbrane BiH također navode da je ostalo nejasno zbog čega MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH ako se zna da se slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, službenim putem što nije urađeno. Sve su prijavili nadležnim agencijama.

Dok se u MUP-u RS pozivaju na upustvo o vladanju sigurnosnom situacijom iz 1994. koje je ažurirano prošle godine, u MUP-u Federacije kažu kako slične aktivnosti u ovom entitetu nisu provođene niti postoje zakonski akti koji to omogućuju.

“S druge strane mislim da su podaci poprilično javni u smislu gdje i kojih pripadnika ima. Također i u slučaju Oružanih snaga, OSA-e, Granične policije BiH. Oni su regionalno raspoređeni po BiH i ne vidim razlog, niti potrebu da ih bilo ko popisuje”, saopštili su iz MUP-a FBiH.

Reagirala je u međuvremenu i Islamska zajednica u BIH. Ured reisu-l-uleme zatražio od zvaničnika entiteta RS i MUP-a RS odgovore zbog čega i na osnovu kojih propisa i kriterija entitetski MUP RS popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih policijskih i sigurnosnih agencija. Naglašavaju i kako su tajne aktivnosti MUP-a RS unijele nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice jer navedno podsjeća na metode, praksu i metodologiju retrogradnih politika devedesetih godina, kada su također izrađivani spiskovi nepodobnih građana u svrhu ‘konačnih rješenja’, a poznato je šta je uslijedilo nakon toga, navode u saopćenju za javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare