Murat Tahirović: Dritane, hvala ti!

Vijesti 11. jul 202218:12 > 21:49 2 komentara
Murat Tahirović (N1)

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, u programu N1 pozdravio je potez crnogorskog premijera Dritana Abazovića koji se izvinio za izjavu kako u "Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci nego ljudi". Tahirović je kazao da su nam na ovim prostorima potrebni takvi političari koji "preuzimaju odgovornost za svoje greške".

Danas je smiraj našlo još 50 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. No, još je mnogo Srebreničana koji traže posmrtne ostatke svojih najmilijih?

Negdje oko 1.200 žrtava još treba biti ukopano. Jedan dio je pronađen, ali zbog nedostatka DNK nalaza jopš nije ukopano. Nadam se da će uskoro i oni naći svoj smiraju u Potočarima.

Često pozivate sve one koji imaju informacije o masovnim gorbnicama da to i predoče?

Postoje neka saznanja, nadam se da će se to ostvariti da bi mogli na jesen doći do novih ostataka u planinama. Ali to ćemo prepustiti institucijama da rade svoj posao.

Kako komentarišete poruku crnogorskog premijera Abazovića zbog koje se kasnije izvinio?

On je mlad politički lider. Greške su sastavi dio života. Vrlo je brzo uputio izvinjenje i to je nešto što nam na našim prostorima treba, da ljudi prihvataju svoje greške i odgovornost. Hvala mu što se izvinio.

Koliko je “Inzkov zakon” pomogao u suočavanju s prošlošću?

Uništio je ili u dobro mjeri umanjio korištenje državnih institucija u svrhu negiranja genocida i zločina. Nadam se da će pravosuđe procesuirati one koji i dalje negiraju i vrijeđaju žrtve u BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je danas obećao da će svi oni koji polažu cvijeće na spomenike ratnih zločinaca, ili ih veličaju, biti kažnjeni?

Pozdravljam ovo što je Schmidt rekao.

On je također obećao da će se angažovati na prilagodbi školskih programa u dijeli koji je odnosi na prethodni rat? Koliko je to važno?

To je jako važno i bitno da mlade generacije, koje su do sada bile prepištene same sabi, da konačno kroz institucije i sistem obrazovanja dođu do određenog znanja. To je sljedeći korak nakon presuda međunarodnih sudova da kroz obrazovanje damo šansu mladim generacijami da na osnovu toga grade budunost. Da znaju kako se odnositi prema žrtvama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare